Copiii de la orfelinatul-internat din Tighina au primit sâmbătă ajutoare din România, colectate la inițiativa directorului adjunct al Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, Raisa Pădurean, și a Platformei Civice Acțiunea 2012. Donații în bani, haine, jucării, dulciuri, pături și alte produse necesare micuților români au fost strânse pe ambele maluri ale Prutului în preajma sărbătorilor de iarnă și au fost transportate la orfelinat de reprezentanți ai Acțiunii 2012.
Redăm în continuare impresiile unei membre a coaliției unioniste, despre deplasarea la Tighina și efectele campaniei ,,De la inimă la inimă”:
,,După o săptămână de telefoane, de mesaje și de întâlniri a venit și ziua în care am mers la cei mai frumoși, dar și cei mai triști copii din Basarabia. De dimineață ne-am adunat la sediul Acțiunii 2012 din Chișinău. Acolo hăinuțele, dulciurile și alte lucruri foarte necesare micuților așteptau să fie puse în mașini și să plece spre Tighina.
După ce am încărcat până la refuz 2 mașini (oamenii au fost foarte receptivi), am pornit. A fost un drum ușor, cu peisaje desprinse parcă din poveste, dar și plin de emoții pentru că știam că acolo ne așteaptă câteva zeci de copii minunați. Am mers cam o oră și jumătate până să ajungem în Varnița. Acolo ne aștepta doamna Ungureanu Maria, directoarea gimnaziului-internat din Tighina. Am schimbat câteva cuvinte, după care ne-a invitat să mergem cu mașinile în spatele primăriei pentru ca acolo să mutăm cadourile noastre într-un autobuz al internatului. Tot dânsa ne-a întrebat dacă avem buletine ale Republicii Moldova (de luni de zile n-am avut nevoie de el) ca să mergem la orfelinat. Am mers vreo 20 de minute ca să apară ca din senin un semn rutier pe care scria alb pe roșu ”STOP”. Ne-am oprit ca să vedem cum se îndreaptă spre noi 4 bărbați bine făcuți, toți în uniforme diferite. Acolo ni s-a spus, în rusă, bineînțeles, să coborâm din mașini și să mergem la un punct de control. Ne aștepta un polițist relativ tânăr care Ne-a luat buletinele, după ce le-a examinat, ne-a dat niște file pe care le-am completat. Ne-a introdus datele apoi într-un calculator vechi. Ne-am continuat drumul pe… alt pământ? Ajunși acolo i-am prins pe micuți cum alergau dintr-un bloc spre autobuz… Aveau acea privire de parcă au găsit o comoară. Cu mânuțele lor au scos toate darurile și le-au aranjat într-un depozit. Când au terminat ”lucrul” am mers împreună în cantină. Le-am găsit acolo pe fetele de la liceul ”Lucian Blaga” care ne-am cântat câteva colinde absolut superbe. Le-am spus copiilor câteva cuvinte și a urmat momentul mult așteptat de ei: repartizarea dulciurilor. Atunci fețele li s-au luminat, le-au apărut și zâmbetele pe față, dar niciunul dintre ei n-a îndrăznit să desfacă bomboanele, prea prețioase cadouri. Și mai mare le-a fost surprinderea când au auzit că șansa cumpărării unei mașini de spălat este reală. Cum era trecut de ora 13.00, s-au așezat la masă. Mâncau într-o liniște desăvârșită, cum n-am mai văzut cred că niciodată. Se uitau fix, în farfurie, și nimic nu-i distrăgea de la prânzul lor. Înainte să plecăm le-am urat sărbători fericite, să învețe bine. Ei, ca la un semn, ne-au răspuns ”Mulțumim, mulțumim!”.
Am plecat de la ei cu inimile strânse, știind că lăsăm în urmă niște copii lipsiți de grija și căldura părintească. Parcă nici punctele de control n-au mai contat, nici șoferii care bulversau traficul. A fost o experiență incredibilă, pe care n-o vom uita prea curând, doar a fost ziua petrecută cu micuții români din Tighina”.
InfoPrut amintește că în februarie 2004, aşa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol a decis închiderea şcolilor cu predare în limba română şi subordonarea lor regimului separatist de la Tiraspol.
S-a dispus închiderea, de la 1 iulie, a tuturor școlilor care foloseau în procesul de învățământ grafia latină. În urma acestei hotărâri, școlilor românești din regiunea transnistreană li s-au prezentat înștiințări oficiale din partea administrațiilor locale, cerându-li-se să părăsească sediile pentru a fi închise, în baza dispoziției date de autoritățile separatiste. Pe 21 iulie 2004, Orfelinatul din Tighina a fost ocupat de milițienii, autoritățile locale oprind alimentarea cu apă și energie electrică. Pe 1 octombrie 2004, două şcoli româneşti din Transnistria (cu 1000 de elevi) şi orfelinatul din Tighina au fost închise de miliţienii transnistreni.