În urma dialogurilor purtate cu Secretarul General al Consiliului Europei,Thorbjorn Jagland, cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cât şi cu alţi oficiali europeni, mesajul transmis către reprezentanţii Chişinăului a fost simplu: alegerea preşedintelui trebuie să reprezinte o prioritate, în vederea soluţionării crizei politice în care se află Republica Moldova.
Conform evaluărilor cu privire la reformele efectuate în ultima perioadă, Rep. Moldova a făcut paşi importanţi spre o negociere fructuoasă cu UE, a căror continuitate depinde în mare măsură de stabilitatea politică pe care o pot oferi Parlamentul şi Guvernul de la Chişinău în formula actuală în următorii patru ani.
De asemenea, Gianni Buquicchio a afirmat că refuză să examineze orice proiect de Constituţie înaintea soluţionării crizei politice, a susţinut Preşedintele Comisiei de la Veneţia în cadrul întrevederii cu Preşedintele interimar Marian Lupu.
Conform declaraţiei Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, sprijinul acordat Moldovei în vederea efectuării reformei judiciare va continua, acesta fiind unul dintre cele mai importante puncte, dar că pentru a se rezolva problemele reale, toate forţele politice din ţară trebuie să se concentreze asupra depăşirii impasului cu privire la alegerea preşedintelui.
Delegaţia de la Chişinău s-a mai întâlnit şi cu Directorul General pentru Democrație și Afaceri Politice a Consiliului Europei Jean-Louis LAURENS, Raphaël ALOMAR, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Thomas HAMMARBERG, Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Pe lângă mult-disputata criză politică, s-a mai abordat şi problematica transnistreană.