Până mai ieri, se credea că peste 60% din populația RM este dispusă să voteze în orice moment intrarea în UE. Devenise aproape o axiomă faptul că majoritatea moldovenilor preferă UE, nici măcar comuniștii nu aveau dubii în acest sens, deoarece așa indicau toate sondajele, inclusiv cele efectuate de CBS-AXA care a prezentat marți o cu totul altă stare de spirit a cetățenilor RM.
Presa a titrat că, potrivit noilor date, cifra adepților integrării europene s-a redus radical, până la 28%. Unii s-au întrebat ce li s-a întâmplat moldovenilor într-o perioadă atât de scurtă? I-a dezamăgit atât de brusc Europa? I-a sedus Putin cu mușchii lui?
Oiștea geopolitică e pe loc
Mai corect însă ar fi să ne întrebăm ce li s-a întâmplat celor de la CBS AXA. Ne grăbim să-i liniștim pe cititorii noștri că deși, în ultima vreme, după plecarea de la putere a comuniștilor, numărul aderenților la ideea intrării în UE e în ușoară scădere, nu avem nici un temei să credem că oiștea preferințelor geopolitice s-a întors radical de la Vest spre Est. O dovedește chiar sondajul menționat mai sus, care înregistrează o reducere a preferințelor electorale pentru PCRM. Pur și simplu, tradiționala întrebare privind dorința de intrare în UE a lipsit de data aceasta.
Întrebarea a sunat în felul următor: „Dacă aţi decide Dvs integrarea Republicii Moldova, cu care din următoarele ţări, după părerea Dvs, ar fi mai corectă unirea ţării?”. Ce să înțeleagă moș Gheorghe și mătușa Georgiana din această harababură? Că e vorba despre unire sau integrare totuşi? 28% au răspuns că nu s-ar uni cu nimeni, dar aceasta nu înseamnă că nu ar accepta integrarea în UE.
Confuzia respondenților în sondajul CBS-AXA o demonstrează și răspunsul la o altă întrebare: „Dacă aţi avea posibilitatea de ales, în care din ţările sau grupurile de ţări aţi fi dorit să trăiţi?”. Deși sunt dispuși să se unească cu UE doar 28% din respondenți, cei care ar alege să trăiască în UE constituie 29,3%. Adică unii ar dori să trăiască acolo, dar să nu se unească? În grupul comun de țări Rusia, Belarus, Ucraina, Kazahstan ar dori să trăiască abia 19,5%, în CSI – 9,5%, în URSS – 8,4%. Chiar dacă sumăm ultimele trei cifre, nu obținem cele 40% doritori de unire cu Rusia.
Și răspunsul privind „subiectele mass-media de care sunt atrași mai mult” ne face să credem că sondajul CBS-AXA este unul dubios. De știri internaţionale sunt „atrași” 14,6% din moldoveni (primul loc), în timp ce de ştirile despre Rusia – doar 7,2%.
În general, au declarat că „vorbesc liber, scriu şi citesc în limba rusă” 62% din respondenți; printre moldovenii români – 57%; „vorbesc şi citesc, dar scriu cu greşeli în limba rusă” 18% dintre respondenți, printre moldovenii români – 20%; vorbesc liber în limba rusă, dar nu pot citi şi scrie 4% din respondenți, dintre moldovenii români – 4%. Să obții asemenea cifre de posedare a limbii ruse – 57 la sută vorbind liber, scriind și citind în limba rusă, iar 20 la sută scriind „cu greșeli” – în mediul unei populații majoritar rurale, care, în majoritatea ei rămasă acasă, nu scrie și nu citește în nicio limbă, este o „performanță”sociologică remarcabilă. Cu siguranță, putem concura la acest capitol cu Rusia.
„Barometrul integrării”
Deși pe site-ul CBS-AXA scria că sondajul a fost efectuat în cadrul „Monitorului euro-asiatic”, directorul Ion Jigău a ținut să sublinieze, în conferința de presă, că studiul respectiv a fost finanţat în totalitate de compania sa. Peste o zi după izbucnirea scandalului, pe site a apărut precizarea că „Monitorul euro-asiatic este o asociaţie benevolă de servicii sociologice din spaţiul postsovietic, inclusiv ţările baltice, cu excepţia Turkmenistanului”.
Denumirea corectă este de fapt: Некоммерческое партнерство „Международное исследовательское агентство «Евразийский монитор»” (Parteneriatul necomercial „Agenția internațională de cercetări „Monitorul eurasiatic””). Dacă nu își propune să câștige bani, ce altceva urmărește CBS-AXA în cadrul acestui parteneriat?
Proiectul dat își are începutul în 2004 și s-a numit inițial „Barometr integrații”, cuprinzând patru instituții de sondaje din Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina. Ulterior, acesta a fost dezvoltat în intenția de a cuprinde întregul spațiu postsovietic. Ideea de bază a „Monitorului eurasiatic” rămâne aceeași: de a efectua măsurări periodice a dispoziției populației din spațiul postsovietic, în dorința de a contribui la procesele de integrare a statelor postsovietice. Așadar, plătind (sau doar declarând că plătește) din propriul buzunar, dl Jigău dorește să spună de fapt că, benevol și nesilit de nimeni, este interesat de integrarea RM în spațiul pretins de Rusia.
Dl Jigău minte
Dl Jigău însă minte când spune că numai Turkmenia lipsește din Monitorul eurasiatic. De fapt, instituțiile din Țările Baltice, Georgia, Azerbaijan, Uzbekistan și Tagikistan participă ocazional la cercetările în cauză, pe când CBS-AXA face parte din categoria „действительные члены” („membri activi”) ai Agenției „postsovietice”.
Pe dl Jigău îl găsim printre cei opt participanți la conferința din 5 iulie 2010, de la Erevan, unde, printre altele s-a discutat și chestiunea efectuării unei serii de sondaje „dedicate problemei formării unui spațiu informațional unic pe teritoriul CSI și al Țărilor Baltice”. Fără să fi anunțat opinia publică despre faptul că SBS-AXA este preocupată de problema respectivă, dl Jigău o intoxică cu rezultatele „studiilor” sale.
Și sondajul CBS-AXA din 1 martie 2011, cu accent pe preferințele mediatice ale moldovenilor, pare să fi fost dedicat aceleiași „probleme” a includerii RM în spațiul informațional unic dorit de Moscova.
Producție a „Monitorului eurasiatic”
O dovadă în plus sunt sponsorii „Monitorului eurasiatic” al cărui membru activ este CBS-AXA. Îi găsim pe site-ul oficial al Agenției: Некоммерческий Фонд «Наследие Евразии» (Fundația necomercială „Moștenirea Eurasiei”) – centru de analiză și prognoză a proceselor politice și social-economice din noile state independente (ale spațiului postsovietic). Fundația respectivă este preocupată de procesele integraționiste din aceste state; „Межгосударственный Фонд Гуманитарного Сотрудничества” (Fondul Interstatal al colaborării umanitare) din CSI, creat în 2006. RM nu face parte. Obiectivul e același: a contribui la integrarea noilor state independente; Фонд «Русский мир» („Universul rus”), care este o fundație de stat, având drept partener MID-ul Rusiei; Фонд подготовки кадрового резерва «Государственный клуб» (Fundația de pregătire a rezervei de cadre „Clubul de stat”), formată în martie 2006 care depune eforturi pentru a forma o clasă politică „de orientare patriotică” în Rusia.
Însă ceea ce în Rusia se cheamă de „orientare patriotică” este în realitate de orientare șovină, imperială. Dl Jigău vrea să ne facă să credem că nu ia bani de la Moscova, dar nu răspunde la întrebarea de unde îi ia totuși? E grăitor faptul că printre partenerii CBS Axa se numără și o altă fundație rusească de „orientare patriotică” – „Priznanie” a cărei surse de finanțare sunt la fel de obscure ca și ale dlui Jigău. Conform contractului, sursele de finanțare a studiilor efectuate în cadrul „Monitorului eurasiatic” le asigură Agenția în cauză.
Cui prodest?
Sondajul dlui Jigău se înscrie în aceeași politică din ultima vreme a Moscovei de descurajare a integrării europene în RM, a forțelor politice care pledează pentru intrarea în UE. Să fie acesta și interesul PD al cărui membru este dl Jigău?
Totuși ținta principală a acestui fals este alta. Datele sondajului încurajează și provoacă forțele revanșarde din Rusia şi RM, efortul lor de a reface sfera de influență a Rusiei în spațiul postsovietic. După cum spunea Igor Zadorin, directorul executiv al „Monitorului eurasiatic”, măsurările sunt destinate „specialiștilor din alte domenii, inclusiv ideologilor”, care trebuie să tragă concluzii.
Concluzia trasă de ei, cu ajutorul dlui Jigău, e să atace independența RM. Dovada – politica Rusiei şi manifestaţiile provocatoare proruseşti din ultima vreme din RM. Pe de altă parte, falsul sondaj lovește în determinarea Occidentului, inclusiv a României, de a sprijini RM. De ce să insiști, de ce să ţii atâta timp uşa deschisă, dacă doritori de a se integra în UE sunt doar 28%? Lehamitea occidentală e cea mai puternică armă împotriva noastră.