Ucraina și Republica Moldova nu au avut timp în acest an pentru a finaliza procesul de demarcare a frontierei, așa cum a fost planificat anterior. Cel mai problematic este segmentul transnistrean al frontierei, a declarat o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, citată de Rosbalt.
În același timp, recunoașterea drepturilor de proprietate a infrastructurii în partea de sud a frontierei rămâne un alt aspect problematic. O sursă din cadrul diplomației ucrainene și-a exprimat speranța că ,,în prima jumătate a anului viitor va fi posibilă eliminarea tuturor problemelor.” Potrivit acestei surse, în 2014 va fi finalizat un tratat între Ucraina și Republica Moldova privind frontiera de stat.
Rosbalt mai notează că în conformitate cu programul național de cooperare între Ucraina – NATO, care a fost aprobat prin decret prezidențial în luna iulie, demarcarea frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova ar fi trebuit să fie finalizată înainte de sfârșitul acestui an. În luna iulie, Chișinăul a susținut că procesul a fost finalizat în proporție de 90%.
,,Nu au fost demarcați aproximativ 40 de km, dintre care 38 km în partea centrală, să îi zicem transnistreană, iar aproape 2 km la sud, la portul Giurgiulești și hidrocentrala de la Nistru”, a precizat asistentul președintelui Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Serghei Astakhov, citat de Rosbalt.
InfoPrut amintește că Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat a fost semnat la 18 august 1999 şi ratificat simultan de către Parlamentul Republicii Moldova şi Rada Supremă a Ucrainei la 12 iulie 2001, însă demarcarea segmentului central, care coincide cu sectorul transnistrean, a început în 2010.