În cadrul lucrărilor celei de a 8-a sesiuni ordinare a Comitetului interguvernamental UNESCO pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial obiceiul ,,Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova” a fost înscris în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Această acțiune apropie comunitățile de pe cele două maluri ale Prutului, notează SETimes.com.
Colindatul cetelor de feciori are o tradiție de câteva secole: grupuri de flăcăi merg din casă în casă, de regulă în Ajunul Crăciunului, pentru a cânta și a vesti Nașterea lui Iisus Hristos, iar în unele ocazii pentru a ajuta tinerele fete să își găsească un soț în anul care urmează. După ce colindă, băieții primesc bani sau produse diverse, ca mere, nuci, vin say colaci, mai precizează sursa citată.
Din generație în generație, cetele de feciori care colindă au avut un rol important în conservarea identității sociale și în asigurarea coeziunii comunităților, nota UNESCO în raportul său.
Lista bunurilor culturale imateriale ale UNESCO înregistrează 180 de astfel de produse din 75 de state: obiceiuri, expresii orale, bunuri de artă tradițională, ritualuri și practici sociale, precum și meșteșugăritul tradițional.