100 de tineri antreprenori din Republica Moldova şi România (judeţele Iaşi, Vaslui şi Suceava) au fost ghidaţi pe calea propriului business, în cadrul Proiectului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”.
Conform Civic.md, tinerii/potenţiali antreprenori, împărțiți în 5 grupe a câte 20 de persoane, au participat la o serie de cursuri şi întâlniri cu oameni de afaceri, desfăşurate în Republica Moldova şi România. Dincolo de subiectele teoretice abordate precum negocierea în afaceri, prezentarea afacerii, managementul relaţiei cu clienţii, managementul conflictului organizaţional, lectorii s-au străduit să dezvolte la tineri abilităţi de lider.
Mihail Bozianu este un tânăr apicultor pasionat de activitatea sa. Mihail a început afacerea sa cu suportul Programului PARE 1+1, iar recent a procurat un utilaj performant de colectare a mierii. Participarea la Programul“LEAD YOUR WAY TO BUSINESS” la ajutat să înţeleagă mai bine procesul de administrare a afacerii. A înţeles că nu trebuie să îi fie frică să ia credite de la bancă, dacă le gestionează corect. Tot în cadrul proiectului, tânărul a identificat un viitor partener de afaceri.
“Deşi am participat anterior la foarte multe sesiuni de instruire, în cadrul acestui proiect am avut acces la informaţii foarte preţioase. Acum nu îmi mai este frică să iau un credit”, a afirmat Mihail Bozianu.
Alexandru Bostan are o afacere de păstrare a fructelor şi legumelor, iniţiată cu suportul PARE 1+1 şi PNAET. În cadrul Programului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”, tânărul a avut ocazia să discute în detalii ideile sale cu oameni de afaceri experimentaţi. “Mi-a plăcut foarte mult Programul“LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”, în special faptul că instructorii sunt oameni de afaceri. Am primit sfaturi practice pe care nu le găseşti nici într-o carte de specialitate”, a menţionat tânărul antreprenor.
Pe parcursul perioadei de implementare a Proiectului, tinerii, cu suportul consultanţilor în afaceri au elaborat în total 77 de business planuri, din diverse domenii servicii IT, birou de traduceri, curăţătorie chimică, cultivarea fructelor, legumelor, nucilor, arbuştilor, tutunului; creşterea păsărilor, confecţii din textile, fabricarea articolelor de încălţăminte, etc.
Proiectul ale cărui rezultate au fost prezentate pe 18 decembrie a beneficiat de co-finanţare din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013 şi de implementare din parte Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Patronatul Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi (PJIMM Iaşi).