Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a recunoscut în cadrul unui interviu pentru postul Europa Liberă că procesul de negocieri în formatul „5+2” nu produce în prezent niciun rezultat. ,,„Noi vedem că așa cum se mișcă procesul de negocieri în formatul „5+2” astăzi rezultat nu aduce. Trebuie să vedem care sunt plusurile și ofertele Chișinăului și care este situația de facto și perspectivele pentru regiunea transnistreană. Astăzi auzim voci diverse din regiunea transnistreană despre divorț civilizat, despre separare, despre o așa-numită egalitate între Chișinău și Tiraspol”, a precizat Carpov.
Vicepremierul pentru integrare a ținut să menționeze că fundamentul pe care trebuie să fie construită reglementarea conflictului transnistrean este poziția statelor membre ale OSCE, din care fac parte și Federația Rusă și Ucraina, mediatori în proces. „Ultimii doi ani, reuniunile ministeriale ale miniștrilor de externe OSCE au adoptat declarații referitor la situația din Republica Moldova și negocierile în formatul „5+2”. Toate statele membre au reconfirmat atât caracterul teritorial integru suveran al Republicii Moldova, cât și necesitatea elaborării unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană ca parte componentă a Republicii Moldova, fapt care corespunde prevederilor constituționale”, a transmis Carpov.
Un aspect care nu favorizează reglementarea conflictului transnistrean este prezența armatei straine pe teritoriul Republicii Moldova, mai crede Eugen Carpov. „Pozitia Chișinăului este univocă: trupele ruse, care nu au nicio acoperire, care vin în contradicție cu principiul neutralității Republicii Moldova, trebuie retrase”, a mai spus vicepremierul.
Următoarea rundă de negocieri în formatul ,,5+2” va avea loc în Republica Moldova, la sfârșitul lunii februarie.