Declarația purtătorului de cuvânt al ministerul de externe elvețian, Sonja Isella, potrivit căreia statutul politic al regiunii separatiste transnistrene trebuie să fie discutat, a deranjat administrația de la Tiraspol.
Agenția de știri Novosti PMR, citată de Tribuna.md, scrie că Elveția nu este primul stat care, odată aflat la președinția OSCE, „să nu dorească să își arate „duritatea” diplomației , declarând că va putea din mers să soluționeze problemele adunate de ani de zile între Chișinău şi Tiraspol”.
Novosti PMR a calificat declarația drept o acțiune pripită, adăugând că „probabil, reprezentanții celei mai vechi federații europene nu au reuşit să facă cunoștință cum trebuie cu istoria şi cu situația actuală în procesul de negocieri”.
Agenția mai notează că administrația de la Tiraspol pune de obicei în discuţie, în cadrul negocierilor în formatul „5+2” chestiuni economice şi sociale, „fără soluţionarea cărora nu pot fi discutate întrebări ce ţin de statut”. Potrivit acesteia, şi în timpul Preşedinţiei Ucrainei în OSCE în 2013, s-a încercat să se pună în discuţie chestiuni politice, dar „aceasta nu a reuşit, dat fiind poziţia dură a Tiraspolului”.
Pe parcursul anului 2014, președinția OSCE, care a fost preluată de Elveția de la Ucraina, își propune să consolideze mijloacele de mediere ale OSCE în toate conflictele din regiune, inclusiv în cel din regiunea transnistreană.