Publicația rusă REGNUM face o retrospectivă a celor mai importante evenimente petrecute în Republica Moldova în 2013, precum și o prognoză cu privire la parcursul acesteia în 2014. În acest sens, REGNUM scrie că evenimentele interne din Republica Moldova nu au fost altceva decât răspunsuri la stimuli externi precum Uniunea Europeană, România, Rusia, Ucraina, atât individual, cât și în diverse combinații.
Summit-ul de la Vilnius cu parafarea Acordului de Asociere la UE, declarațiile președintelui Traian Băsescu cu privire la Unire, eșecul Partidului Comuniștilor în organizarea ,,revoluției de catifea” sunt câteva dintre aspectele care au influențat orientarea Republicii Moldova pe plan extern. ,,În limbajul științelor politice, statul își pierde suveranitatea, fără forțe interne pentru auto-dezvoltare și sfâșiat de factori externi”, notează publicația rusă.
Pentru 2014, REGNUM previzionează, cu trimitere la Panorama, că atacurile raider externe asupra Republicii Moldova vor continua și că în anul alegerilor parlamentare ar putea fi organizat un referendum privind menținerea Republicii Moldova ca stat independent sau unirea ei cu România.
Restricționările comerciale, Transnistria, Găgăuzia, muncitorii migranți, energia, războiul informațional sunt alte ,,puncte nevralgice” prin intermediul cărora Rusia va pune presiune asupra Republicii Moldova.
Totodată, citând publicația Kommersant, REGNUM scrie că anul viitor va fi cel mai greu pentru partidele pro-europene din coaliția de guvernare. Toamna viitoare în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri parlamentare, care vor avea caracter pronunțat de confruntare geopolitică între puterea pro-europeană actual și opoziția de stânga, care consideră că Republica Moldova trebuie să se reorienteze către Uniunea Vamală (Rusia, Belarus și Kazahstan).
Publicația rusă concluzionează că cel mai probabil, în 2014 vor avea loc o intensificare a certurilor din cadrul coaliției de guvernare și o nouă criză politică, pe fondul creșterii ,,atacului unionist din România”. ,,În general, noul an va fi politic foarte dificil. Și, probabil, decisiv în primirea unui răspuns la întrebarea fundamentală de a fi sau a nu fi Republica Moldova pe harta lumii”, încheie REGNUM.