,,Nu vrem să reinventăm roata, putem oferi Transnistriei o autonomie mai largă, dar în cadrul unui stat unit, funcțional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate apriori”, a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu acordat publicației Vedemosti. ,,Suntem un stat european și trebuie să preluăm exemplele țărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitați că doar în Chișinău sunt mai mulți cetățeni ruși decât în toată Transnistria”, a precizat acesta.
Șeful Executivului de la Chișinău este conștient că regiunea separatistă așteaptă recunoaștere din partea Rusiei, însă pentru realizarea acestui act nu există fundament strategic sau economic, în viziunea sa. ,,La o întâlnire recentă a OSCE, la Kiev, a fost adoptată o declarație , în care toți actorii, inclusiv Rusia, au afirmat pe deplin principiul de soluționare a conflictului în baza integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a punctat Leancă.
În cadrul aceluiași interviu, șeful Guvernului a enunțat beneficiile apropierii de Uniunea Europeană pentru locuitorii regiunii transnistrene: mobilitatea în spațiul Schengen, oportunități pentru mediul de afaceri, accesarea de credite și fonduri regionale.