Refuzul autorităților Republicii Moldova de a accepta observatori internaționali pentru monitorizarea referendumului din Găgăuzia este o ,,provocare deliberată din partea Chișinăului”. Acest lucru este menționat în declarația Organizației Internaționale de Observare a Alegerilor CIS – EMO.
Publicaţia rusă REGNUM scrie că potrivit documentului emis de experţii CIS-EMO, grănicerii Republicii Moldova i-au ţinut în frig timp de trei ore şi nu le-au premis accesul dincolo de frontieră. Observatorii CIS-EMO susţin că motivul refuzului de intrare în Republica Moldova nu le-a fost adus la cunoştinţă. Nu numai că, între Republica Moldova și Rusia, ai căror mulţi cetățeni sunt membri ai misiunii noastre, sunt semnate acorduri privind trecerea frontierei fără obstacole, dar misiunea noastră a fost invitată oficial în autonomia găgăuză și a fost însoțită de șeful administrației de la Ceadîr-Lunga. Suntem extrem de indignaţi de acest comportament al părţii moldoveneşti faţă de observatorii internaționali. De asemenea, nu se potrivește cu angajamentul luat de Republica Moldova față de democrație, statul de drept și transparență. Acest lucru este contrar obligațiilor asumate de către Republica Moldova în acordul-cadru pentru Securitate și Cooperare în Europa, și calcă în picioare acordul semnat în cadrul pachetului privind asocierea cu UE”.
InfoPrut aminteşte că autoritățile vamale au interzis accesul pe teritoriul Republici Moldova unei delegații de observatori internaționali, care include 7 cetățeni ruși. Observatorii urmau să monitorizeze procesul desfășurării referendumului în autonomia găgăuză, considerat ilegal de către Chişinău.