Politica pro-europeană a Republicii Moldova a determinat o creștere a presiunilor Rusiei, observabile și în plasarea a 245.000 de cetățeni ai Republicii Moldova într-o categorie de risc, care ar putea să îi transforme în persona non grata în Rusia. De această părere este Marian Cepoi, autorul studiului ”Noua politică migraționistă a Rusiei și impactul politic asupra Republicii Moldova”, prezentat miercuri de IDIS ”Viitorul”.
”Cea mai mare schimbare în legislația Federației Ruse care va afecta muncitorii străini, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, este limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de 6 luni. Un proiect de lege în acest sens a fost votat unanim, recent, în Duma de Stat”, a precizat Cepoi.
O altă modificare legislativă este interzicerea folosirii altor permise de conducere decât cele rusești începând cu luna mai a anului 2014, iar o altă lege, intrată în vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede ca migranții care vor să se angajeze în sfera serviciilor locativ-comunale, comerț și deservire socială trebuie să susțină un examen de cunoaștere a limbii ruse. Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că știu limba rusă, migranților li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent.
Astfel, un sfert din cetățenii Republicii Moldova din Rusia vor avea un loc instabil de lucru sau vor deveni șomeri. Acești 245 de mii de muncitori moldoveni care riscă să li se aplice interdicția de a intra în Rusia reprezintă peste 50% dintre cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Rusia. Deja, ne putem aștepta că în câteva luni toți acești moldoveni ar putea reveni acasă fără un loc de muncă și fără un venit stabil, mai crede autorul lucrării.