Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol se arată surprins de rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la regiunea transnistreană și ia act de ,,lipsa de responsabilitate a celor care au redactat-o”.
Autoritățile de la Tiraspol consideră că rezoluția Parlamentului European este ,,un set de idei preconcepute” și ,,speculații”, care prezintă realitatea dintr-o singură perspectivă. Vinovații pentru redactarea documentului la nivel înalt european sunt, în viziunea separatiștilor, europarlamentarii din România, în special Elena Băsescu, pe care aceștia îi acuză de rusofobie și de retincență la tot ce presupune autoproclamatul ”stat transnistrean”.
Așa-numitul mae al rmn menționează că educația în limba română nu este interzisă de autorităților transnistrene. ,,Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar să se clarifice faptul că în Transnistria, limba română, la fel ca orice altă limbă străină, poate fi studiată liber de cetățenii republicii”, se arată pe site-ul mae.
În aceeași ordine de idei, mae de la Tiraspol comentează și primul paragraf al rezoluției adoptate de Parlamentul European, care arată că în regiunea transnistreană se remarcă o accentuată lipsă de respect pentru drepturile omului. ,,Conform rezultatelor misiunilor de monitorizare ale experților ONU a fost întocmit un raport cuprinzător, care conține recomandări pentru îmbunătățirea situației drepturilor omului în Transnistria. Cele mai multe dintre aceste recomandări sunt puse în practică în Transnistria sub supravegherea personală a președintelui Evgheni Șevciuk”, notează separatiștii.
În ceea ce privește prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, autoritățile de la Tiraspol scriu că ,,soldații ruși la Nistru reprezintă singura garanție a soluționării pașnice a conflictului și asigură stabilitatea și securitatea în relațiile dintre Transnistria și Republica Moldova, precum și protecția drepturilor și libertăților populației”.