Pe măsură ce bătălia geopolitică pentru Europa de Est continuă, Rep. Moldova- următorul câmp de luptă- va atrage atenția asupra sa din ce în ce mai mult. Indiciul vine de unde nu te-ai fi așteptat: din regiunea autonomă Găgăuzia, scrie analistul Tony Rinna pentru New Eastern Europe Journal.
Spre deosebire de regiunea transnistreană, Găgăuzia nu este o republică separatistă,, ci o regiune „național-teritorială autonomă” din decembrie 1994. În acest moment se pare că această zonă relativ liniștită și neproblematică a Rep. Moldova ar putea deveni iar una dintre „teatrele principale ale disputei” pe măsură ce bătălia geopolitică pentru Europa de Est se concentrează asupra a ceea ce odinioară se numea „țara cea mai săracă a Europei”.
Rinna amintește că la ultimul recensământ găgăuzii au votat cu precădere împotriva integrării europene a Rep. Moldova.
În plus, un alt referendum pe tema independenței Găgăuziei a venit într-un moment în care presiunile Rusiei asupra Rep. Moldova erau crescânde.
Dincolo de diferențele etnice dintre regiunea transnistreană și Găgăuzia, ambele sunt orientate către Rusia, ceea ce îi lasă Moscovei deschisă posibilitatea de a folosi Găgăuzia ca pe o pârghie strategică, o pârghie al cărei statut față de Republica Moldova este în prezent mai puțin controversat.
Un potențial risc strategic îl reprezintă granița pe care Rep. Moldova o are cu Ucraina, constituită în mare parte de „Transnistria” și Găgăuzia. Dacă în urma crizei actuale din Ucraina, Kievul va adera la structurile economice ale Rusiei, există o șansă ca Uniunea Vamală să permită schimbul comercial cu Găgăuzia și regiunea transnistreană și să excludă astfel comerțul cu restul Rep. Moldova, fapt care i-ar submina acsteia integritatea teritorială și mai mult.
Va genera Găgăuzia un conflict dacă Rep. Moldova merge în continuare pe calea europeană? Unele voci spun că Guvernul de la Chișinău a creat deja o situație conflictuală pentru că a ignorat cererile acestei regiuni. Cu toate acestea, un conflict armat pare puțin probabil, mai ales că armata rusă nu este prezentă aici. Puțin probabil, dar nu și imposibil. Chiar dacă găgăuzii sunt puțini, un conflict la nivel diplomatic este îndeajuns pentru a crea o dilemă majoră cu privire la integrarea europeană a Rep. Moldova
Așadar, în viziunea lui Tony Rinna, lupta geopolitică pentru Rep. Moldova, care tocmai se desfășoară, Găgăuzia ar putea deveni un punct focal.
Tony Rinna este expert în geopolitică la Centrul pentru Studii de Pace și Conflicte Globale cu sediul principal în Statele Unite ale Americii. Ariile sale de interes sunt Rusia, Europa de Est și Asia Centrală.