Serviciul Federal de Migraţie de la Moscova a anunţat recent că circa 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288 mii au fost incluşi în grupul de risc, informează Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei de la Chișinău.
Ministerul precizează că persoanele revenite din Rusia, în urma restrictiilor migraționale introduse de la 1 ianuarie 2014 în această țară, vor fi susținute să își găsească un loc de muncă acasă. Valentina Buliga, ministrul Muncii, a solicitat tuturor agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă să ia legătura, în perioada următoare, cu agenții economici – în special cu cei care activează în sferele căutate de cetățenii Republicii Moldova reîntorși – adică în construcții, comerț – pentru a identifica absolut toate ofertele de posturi vacante și de a-i direcționa pe aceștia spre ofertele de acasă.
Restricțiile și reglementările impuse de Rusia celor care doresc să lucreze pe teritoriul acestui stat vizează, în primul rând, limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 zile într-o perioadă de 6 luni. Cetățenilor străini care au intrat fără vize în Rusia li se va aplica interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse pentru un termen de până la 3 ani, începînd cu data ieșirii din Rusia. Totodată, sunt stabilite norme pentru imigranții din unele domenii (vânzători la farmacii, tarabe), norme care conduc la concedierea imigranților și neacceptarea altora noi. Se acceptă angajarea imigranților până la 15% pentru întreprinderile care comercializează băuturi alcoolice, 25% în domeniul sportului. În vânzarea produselor farmaceutice, la tarabe sau altă vânzare în afara magazinelor, cota a fost redusă la zero, mai arată Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
În prezent, 644 de persoane revenite de peste hotare, dintre care 491 din Federația Rusă – cei mai mulți muncitori necalificați, montatori, electrogazosudori, tencuitori, tâmplari, zugravi, dulgheri și electricieni – s-au adresat cu solicitări Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.