Tiraspolul consideră că instituțiile de învățământ românești din regiunea transnistreană funcționează ilegal, iar situația Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” s-ar putea repeta în cazul Liceului ,,Alexandru cel Bun” din Tighina.
Potrivit unei declarații emise de așa-zisul ”minister de externe” al regiunii transnistrene, cele două instituții refuză să plătească chirie, la recomandarea Chișinăului, și să semneze noi contracte de închiriere. Totodată, ”mae” de la Tiraspol precizează că o parte a școlilor și liceelor românești din regiune nu dispun de condiții de bază necesare pentru organizarea procesului de învățământ. ,,Nu există unități alimentare care să asigure mese calde pentru copii și nu sunt îndeplinite criteriile tehnice necesare pentru desfășurarea actului educațional la disciplinele școlare individuale”, scrie ”mae”. Autoritățile de la Tiraspol consideră că un număr de instituții românești de învățământ din regiunea nu iau măsuri de control sanitaro-epidemiologic și de incendiu, ceea ce pune în pericol viața și sănătatea elevilor și a personalului didactic.
,,Reticența fără compromisuri și principială a Chișinăului indică indisponibilitatea părții moldovenești de a căuta forme optime de dialog pe această temă, pentru că, după cum știți, educația reprezintă unul dintre cele mai sensibile elemente în condițiile nesoluționate ale relației. Acest lucru permite părții moldovenești accentuarea tensiunii, atragerea atenției publicului larg internațional pe marginea acestei probleme și învinuirea Transnistriei că ar exercita presiuni asupra acestor instituții”, mai transmit separatiștii.
Autoritățile de la Tiraspol susțin că pe 7 februarie, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții politici ai Chișinăului în reglementarea conflictului transnistrean, Tiraspolul a înaintat o serie de propuneri referitoare la soluționarea problemelor legate de funcționarea instituțiilor românești de învățământ din regiune, printre care: elaborarea unui mecanism de plată a impozitelor către administrațiile locale, în scopul de a evita dubla impozitare a angajaților din aceste școli, efectuarea unor inspecții comune pentru a identifica și a neutraliza riscurile pentru viața și sănătatea elevilor și a personalului didactic, încheierea unor contracte de închiriere pentru clădirile în care își desfășoară școlile și liceele cursurile, pentru a fi permis actul educațional de la 1 septembrie 2014, realizarea unei analize comune a curriculei și a manualelor de studiu pentru a găsi un model optim de prezentare a faptelor istorice controversate sau sensibile, efectuarea unor vizite în comun a reprezentanților politici ai părților și a participanților în formatul ,,5+2”
la școlile din Tiraspol și Tighina.