Ziarul de Gardă a publicat vineri, 11 martie, scrisoarea tânărului Damian Hâncu, participant la protestele din aprilie 2009, adresată vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, care efectuează o vizită ,,istorică” la Chişinău.
Redăm în continuare conţinutul scrisorii:
,,Excelenţei Sale, Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden,
Am onoarea să mă prezint. Sunt unul dintre tinerii moldoveni care au participat la protestele paşnice din 7 aprilie 2009, la Chişinău, fiind victima represiunii forţelor de ordine ale autorităţilor comuniste.
Din fericire, acea confruntare, dintre junii aspiranţi la un viitor democratic şi exponenţii regimului comunist s-a finalizat cu înlocuirea unui regim de tip absolutist, cu unul menit a reorienta, spre Occident, patru milioane şi jumătate de est-europeni, sătui de deceniile ocupaţiei sovietice.
Mă număr printre primii şi puţinii tineri, din păcate, care, până acum, au vorbit deschis despre represiunea dură comisă de poliţie, în aprilie 2009, în pofida diverselor ameninţări la adresa mea şi a familiei proprii.
În ziua de 11.04.2009, am relatat reprezentanţilor diplomatici, acreditaţi în Republica Moldova, despre abuzurile, umilirile şi bătăile pe care eu şi alţi tineri le-am suportat de la poliţia comunistă, la ordinul ex-preşedintelui Vladimir Voronin.
Port şi astăzi traumele acelor zile tragice. Dar cred în Schimbarea Democratică din Republica Moldova.
Am convingerea că vizita istorică a Excelenţei Voastre, din 11 martie 2011, la Chişinău, se datorează şi preţuirii pe care Statele Unite o acordă sacrificiului tinerilor ce au plătit scump preţul pentru Democraţie şi Libertate.
Ştiind că SUA apără aceste valori, în numele tinerilor care au adus Schimbarea, la 7 aprilie 2009, în Republica Moldova, consider prezenţa dumneavoastră, la Chişinău, garanţia mersului ireversibil, al celui de-al doilea stat românesc, spre integrarea iniţială în Uniunea Europeană şi, ulterioară, în Alianţa Nord-Atlantică.
Din păcate, autorităţile care Vă primesc acum nu au întreprins nimic substanţial pentru Schimbarea promisă.
Aceiaşi funcţionari comunişti activează în ministere. Aceiaşi poliţişti, care au acţionat incalificabil împotriva tinerilor protestatari paşnici, sunt menţinuţi pe posturi, fără a fi traşi la răspundere. Aceeaşi justiţie, încremenită în proiectul societăţii comuniste, se dovedeşte a fi vetustă şi coruptă.
Până azi mi-au fost amânate 11 şedinţe de judecată: în doi ani, nu a avut loc nici măcar şedinţa preliminară. Dar aflu recent, din presă, că unul dintre dosarele unui tânăr omorât la 7 aprilie 2009, a fost clasat!
Această situaţie are loc în pofida faptului că am semnalat, de câteva ori, autorităţilor actuale, încălcările legii şi în ciuda realităţii că există dovezi juridice (imagini video, mărturii ale victimelor) conform cărora criminalii puteau fi deja traşi la răspundere.
SUA ne-ar ajuta mai mult dacă ar sprijini diverse proiecte sociale, economice, culturale menite a motiva revenirea tinerilor moldoveni, din străinătate, pe pământul patriei lor, decât să finanţeze unele intenţii ale oficialităţilor de la Chişinău, care, în mod sigur, nu vor utiliza fondurile primite conform destinaţiei convenite de comun acord. Doar şi Uniunea Europeană a oferit zeci de milione de euro pentru reformarea justiţiei şi a economiei, după aprilie 2009, până acum, şi nu s-a produs nicio schimbare vizibilă!
Europenii dintre Prut şi Nistru suferă umiliri morale şi materiale dureroase: scumpiri de preţuri nejustificate, nerespectarea angajamentelor promise cetăţenilor în alegeri, de către actualii guvernanţi, nereformarea economiei ţării.
Excelenţă,
Asemenea neîmpliniri se datorează şi tristei realităţi că pe teritoriul statului nostru mai staţionează, ilegal, forţe militare străine, care permit secesiunea de facto a Transnistriei.
Pentru noi, cei din generaţia viitorului Republicii Moldova, şansa schimbării în bine o constituie Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, urmat, la momentul optim, de invitarea statului nostru ca membru, cu drepturi depline, în Alianţa Nord-Atlantică.
Este timpul ca America să ne sprijine, pentru ca să putem urma drumul pe care au păşit Estonia, Letonia şi Lituania.
Nu sunt singurul tânăr din Republica Moldova, care are concepute proiecte viabile, pe plan economic, social şi cultural. Dacă acestea ar primi un sprijin adecvat, din partea S.U.A., s-ar dovedi nu numai creativitatea şi patriotismul noii generaţii, ci şi capacitatea acesteia de a grăbi apropierea conaţionalilor noştri de standardele comunităţii euroatlantice.
Tinerii Republicii Moldova contează pe sprijinul vital al Statelor Unite, în vederea accelerării alinierii statului nostru la valorile democraţiei occidentale.
11 martie 2011 înseamnă, pentru generaţia tânără din Republica Moldova, Ziua în care Flacăra Statuii Libertăţii, de peste Ocean, a luminat Chişinăul, pecetluind eliberarea noastră de sistemul comunist totalitar şi integrarea — garantată, de S.U.A. — în corul statelor libere de opresiune.
Cu încredere, în şansa conaţionalilor mei, alături de America,
Damian Hîncu,
Student la Facultatea de Drept, în Marsilia, Franţa,
Victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009, din Chişinău,
Laureat al Premiului Activism Civic, pe anul 2010, din Republica Moldova
Marsilia, Franţa, 11 martie 2011″.
Foto: România Liberă