Rusia și-a reafirmat poziția dominantă asupra unor foste republici sovietice care au încercat să se orienteze spre Europa, prin politica ,,dezbină și stăpânește”. Efectul de levier prin încurajarea separatismului în baza disputelor etnice în aceste state, pentru a rămâne în orbita Rusiei, s-a putut remarca și în cazul Republicii Moldova, este de părere Damon Wilson, fostul director al departamentului de afaceri europene al Casei Albe, sub mandatul lui George W. Bush.
Mesajul Rusiei este că dacă te îndrepți spre Europa, vei pierde teritoriul în care Moscova are baze militare, precizează expertul american pentru USA TODAY. ,,Republica Moldova, precum Ucraina și Georgia, și-a declarat independența după destrămarea din 1991 a Uniunii Sovietice. Trupele sovietice staționate acolo și-au transferat loialitatea față de Rusia, iar când separatiștii vorbitori de limbăr rusă din Transnistria au separarea de Republica Moldova, Moscova a răspuns la solicitarea acestora. Armata nu a mai părăsit niciodată regiunea transnistreană, în ciuda solicitărilor repretate în acest sens ale președintelui Republicii Moldova.
,,Și atunci când Republica Moldova a încercat să consolideze legăturile cu Europa a întâlnit și ea obstacole din partea Rusiei”, mai scrie Damon Wilson.
USA TODAY informează că un proiect de lege introdus recent de către parlamentarii ruși ar simplifica procesul de încorporare a unor noi teritorii în Rusia. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar permite ca teritoriile să se alăture Rusiei printr-un referendum, ocolind tratatele internaționale.