Asociația Promo-LEX, care monitorizează situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, constată și își exprimă îngrijorarea față de situația tot mai dramatică cu care se confruntă profesorii, elevii și părinții acestora.
Potrivit informațiilor oferite de directorul gimnaziului din satul Roghi, Nadejda Ghidirimschi, părinții a 13 elevi înmatriculați în diferite clase,ceea ce reprezentă 18% din numărul total de elevi, au decis (sau au fost nevoiți) să părăsească instituția de învățământ, transferându-și copii la gimnaziul din or.Dubăsari subordonat administrației de la Tiraspol, se arată într-un comunicat al asociației.
,,Aceste transferuri sunt rezultatul acțiunilor de presiune şi persecutare din partea administrației din stânga Nistrului care are ca scop final lichidarea acestor instituții de învățământ”, informează Promo-LEX.
Instituţiile de învățământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană au început să fie hărţuite de către societăţile prestatoare de servicii, cum ar fi cele de furnizare a energiei electrice, a gazului natural sau a apei. Administraţiile au fost ameninţate că vor fi deconectate de la aceste servicii dacă nu se vor subordona Tiraspolului.
Asociația Promo-LEX a atras atenția în repetate rânduri asupra gravelor încălcări ale dreptului la educație, sfidarea de către Federaţia Rusă a deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului, dar și lipsa de acțiuni ferme din partea Guvernului de la Chișinău pentru a preveni fenomenele negative cu care se confruntă din nou instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană.
InfoPrut amintește că în regiunea transnistreană funcționează opt instituții-fortărețe ale limbii române: Liceul ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Liceul ,,Evrika” din Râbniţa, Liceul ,,Alexandru cel Bun” din Tighina”, Liceul ,,Mihai Eminescu” din Dubăsari, Gimnaziul din satul Roghi, Gimnaziul din Corjova şi Şcoala-internat din Tighina.
Numărul total al elevilor care studiază în aceste şcoli ajunge în prezent la aproape 2.000, populaţia şcolară scăzând dramatic de la an la an din cauza amenințărilor și presiunilor exercitate din partea autorităților separatiste asupra părinților, elevilor și cadrelor didactice.