,,După alegerile locale din R. Moldova, vom edita un ghid al Euroregiunii, care va fi prezent în fiecare raion. Vreau ca acel ghid (…) să fie la Comisia Europeană, vreau să fie în punctele de trecere, vreau să fie în raioane, în judeţe, la ministere şi la Chişinău, şi la Bucureşti, astfel ca toată lumea să afle despre Euroregiune. În toamnă vom organiza Zilele Euroregiunii” a declarat noul director executiv al Asociaţiei Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, jurnalistul ieşean Ştefan Susai, într-un interviu acordat mai multor publicaţii din raioanele Republicii Moldova, consemnat de Expresul de Ungheni.
Fost consilier al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Susai a apreciat că euroregiunile ca forme de cooperare transfrontalieră trebuie privite ca oportunităţi de dezvoltare pentru zonele cu probleme, aşa cum sunt câteva raioane ale Republicii Moldova, cuprinse în Euroregiunea ,,Siret-Prut-Nistru”, una dintre cele mai mari din Europa: ,,Sunt probleme pe care le regăsim și la Ungheni, și la Rezina, și la Nisporeni – peste tot. Trebuie să le grupăm și să facem proiecte importante. În caz contrar, disipăm resursele și nu reușim nimic”, a subliniat acesta.
Totodată, Ştefan Susai a amintit că asociaţia pe care o conduce a adoptat o strategie conform planului de acţiuni pînă în 2013 şi că va încerca să obţină fonduri de la Uniunea Europeană imediat ce liniile de finanţare ale acesteia se vor deschide: ,,Banii adunaţi din cotizaţii trebuie să-i utilizăm pentru cofinanțarea unor proiecte. În momentul în care obţinem finanţarea unui proiect, va trebui să venim cu contribuţia noastră. Consider că e mult mai uşor să realizăm un proiect pe banii Uniunii Europene decît să adunăm bani de la fiecare și să cîrpim cîte ceva. Așa nu ajungem nicăieri”, a apreciat acesta.
Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este compusă din douăzeci de unităţi teritorial-administrative, dintre care judeţele Iaşi şi Vaslui din România şi optsprezece raioane din Republica Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Călăraşi, Cimişlia, Criuleni, Dubăsari, Floreşti, Hînceşti, Ialoveni, Leova Nisporeni, Orhei, Rezina, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti şi Ungheni. Suprafaţa totală a Euroregiunii este de 2.556.149 ha, iar populaţia sa, la 1 ianuarie 2008, ajungea la 2.680.658 persoane.
Foto: Euroregiune.org