În perioada 24-29 martie 2011, în mai multe oraşe de pe ambele maluri ale Prutului – Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Chişinău, Bălţi – se va desfăşura cea de-a patra ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei”, care marchează 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Organizațiile Studenților Basarabeni din București și Timișoara, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați și Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași vor desfăşura şi sprijini o serie de acţiuni culturale menite să amintească de evenimentul istoric esenţial în făurirea României Mari.
Din programul festivalului nu vor lipsi dezbaterile și conferințele, concursul de eseuri, poezie și pictură “Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”, expoziții de fotografie, concerte de muzică, proiecții de filme, reprezentații teatrale, depuneri de flori și slujbe de comemorare pentru membrii Sfatului Țării.
Despre specificul Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti” de anul acesta, instituţiile care sprijină desfăşurarea unui eveniment atât de ambiţios, precum şi despre actualitatea Unirii din 27 martie 1918 am stat de vorbă cu preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Ştefan Miron.
Info Prut: Festivalul ,,Zilele Basarabiei” se afla la cea de-a patra ediţie. Care sunt noutăţile pe care le propune OSB anul acesta în cadrul evenimentului?
Ştefan Miron: Anul acesta vom continua cu siguranţă să omagiem această dată istorică, acest eveniment care, deşi a avut loc acum 93 de ani, este şi trebuie să fie în continuare în gandul şi sufletul tuturor românilor.
Deplasarea la Cernica, slujba de pomenire şi depunerea de flori la mormintele celor care au înfăptuit Unirea fac parte deja dintr-o tradiţie pe care o vom respecta şi anul acesta. Din 2008, atunci când am organizat această acţiune pentru prima oara cu membrii şi simpatizanţii OSB Bucureşti şi până acum, acest omagiu adus membrilor Sfatului Ţării a căpătat amploare an de an. Astfel, după 3 ani, la Cernica ne însoţesc, pe lângă studenţi, personalităţi din domeniul cultural, istorici, jurnalişti.
De asemenea, pe lângă dezbateri sau concerte, vom veni cu o serie de activităţi dedicate celor interesaţi să cunoască Basarabia şi basarabenii. Celor din urmă, la rândul lor, le oferim ocazia să se facă auziţi.
Teatru, film, expoziţii, concursuri, seară românească – toate acestea sunt noutăţi pe care le aducem în programul Festivalului de anul acesta.
O altă inovaţie este că, de această dată, la Festivalul “Zilele Basarabiei la Bucureşti” vor fi prezenţi importanţi oameni de cultură, personalităţi din mediul academic, ziarişti, analişti, studenţi şi din Republica Moldova, alături de invitaţii din România.
Info Prut: Aţi anunţat organizarea, în cadrul Festivalului, a unui concurs de eseu, poezie şi pictură: „Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”. Mai este de actualitate dezideratul Unirii?
Ştefan Miron: Unitatea românilor de pretutindeni este o problemă cât se poate de actuală. Necesitatea ca spiritul şi cultura din cele două ţări româneşti să rămână Unite, cel puţin la fel ca în 1918, este un lucru care ne preocupă. Anume de aceea la acest concurs pot participa români de pretutindeni, indiferent dacă sunt în Timoc, în Cernăuţi sau la Cahul.
De asemenea, aceşti copii şi tineri talentaţi care vor participa prin creaţiile lor la concurs, vor beneficia din partea noastră, în afara premiilor promise, de promovarea creaţiilor lor pe toate căile posibile. Iar pentru ca totul să decurgă ca la carte, aceste creaţii vor fi evaluate de 5 personalităţi – artişti plastici, poeţi şi istorici.
Info Prut: Un festival atât de amplu comportă costuri ridicate. Cine îşi asumă sprijinul financiar al iniţiativei OSB?
Ştefan Miron: Datorită partenerilor noştri care şi-au arătat disponibilitatea şi interesul de a sprijini iniţiativa OSB, Festivalul va fi un adevărat succes şi anul acesta, o sărbatoare pentru toţi românii.
O iniţiativă bună, o echipă unită şi un program bine pus la punct îşi va găsi întotdeauna susţinători. Printre partenerii şi susţinătorii noştri pot enumera Universitatea din Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Cultural Român, Consiliul Municipal Bucureşti, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Politehnica Bucureşti, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi alţii. Echipei OSB şi partenerilor li s-au alăturat şi o serie de persoane, oameni cu suflet mare, care prin intermediul activităţii economice pe care o desfăşoară, pot contribui mai mult sau mai puţin la realizarea programului FZB 2011.
Pentru a afla mai multe detalii despre programul Festivalului “Zilele Basarabiei” accesaţi acest link.
Imagine: OSB Bucureşti