Considerată mult timp cel mai sărac stat din Europa, Republica Moldova a făcut pași importanți spre integrarea în UE. Acest demers ar putea duce, însă, și la dezbinarea sa. După experiența Ucrainei, „spre Vest sau spre Est?” s-a transformat într-o întrebare ideologică și geopolitică valabilă pentru toată Europa de Est.
Ca și Ucraina, Rep. Moldova este prinsă între sfera de influență a Rusiei și fantasma influenței occidentale. Din nefericire, Rep. Moldova este poziționată strategic între România, sudul Ucrainei și Crimeea. Dacă statul acesta va supraviețui „deplasării” spre Europa fără să se dezbine în funcție de ideologii este o întrebare care va avea ecou și la nivel regional, scrie Brown Political Review.
Pe de o parte, în ultima perioadă Rep. Moldova i-a ținut piept Rusiei. A acceptat să aibă legături economice puternice cu UE și a implementat cel mai liberal regim de vize din regiune. Fără să mai depindă în totalitate de Gazprom în urma unui acord cu România și UE, Moldova este liberă să ia singură hotărârile geopolitice.
Pe de altă parte, deși 44% dintre cetățenii republicii sprijină integrarea europeană, 40% sunt doresc integrare cu Uniunea Vamală a Rusiei. În plus, câteva sute de mii de cetățeni lucrează în afară, cei mai mulți în Rusia, mai scrie publicația. Acest lucru îi oferă Moscovei o pârghie care i-ar putea crea o problemă economică Rep. Moldova; asta că să nu mai vorbim de mișcările separatiste Găgăuzia și regiunea transnistreană.
Acestea fiind spuse, de ce să îi pese Occidentului de un stat așa mic precum Rep. Moldova? Pentru că Rep. Moldova este un stat strategic pentru Europa de Est. Situația din Ucraina poate degenera într-un război care ar pune și mai multă presiune pro-rusă pe sudul Ucrainei și ar aduce trupe rusești aproape de granița României și Rep. Moldova la Marea Neagră.
Disoluția suveranității Rep. Moldova ar reprezenta o amenințare directă pentru un aliat important al NATO-România, țară în care, începând cu anul 2015, se va construi un scut anti-rachetă, o mișcare care a înfuriat deja Rusia.
În plus, având în vedere retorica folosită de Rusia în Crimeea, guvernele Rep. Moldova și altor state se tem de o posibilă intervenție în regiunea transnistreană și Găgăuzia. Și mai multă instabilitate lângă granița unui membru NATO și perspectiva unui război ar trebui să îngrozească Vestul, concluzionează publicația.