Societatea Culturală „Glasul Basarabiei” şi Asociaţia Cultural Universală „Mihai Eminescu” au organizat un simpozion dedicat zilei aniversării Unirii Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţei cu România, discuţiile axându-se pe tema reunirii Republicii Moldova cu România.
Nicolae Mateescu, preşedintele Societăţii „Glasul Basarabiei” este de părere că „despre unire ne place tuturor să vorbim, însă România a recunoscut Republica Moldova ca stat. Guvernul de acolo nu are unionişti şi nici la Bucureşti în guvern nu sunt prea mulţi”. Acesta a subliniat că asociaţia pe care o conduce militează pentru drepturile românilor de pretutindeni, nu doar pentru cei de pe celălalt mal al Prutului.
Profesorul Nicolae Dima susţine că Republica Moldova este un stat artificial, „anumite cercuri din umbra au hotărât să divizeze ţara şi să menţină Republica Moldova”, însă „situaţia se poate schimba printr-o mişcare revoluţionară sau printr-un război civil”
„Ucraina este o ţară cu teritorii artificile, creată de Rusia, care nu va renunţa niciodată la influenţa pe care o are în această ţară pentru că i-ar putea deveni inamic”, mai spune prof. Dima, convins că orice mişcare a Ucrainei către Uniunea Europeană va rezulta în pierderea altor teritorii.
„S-ar putea ca în Ucraina să se declanşeze un război civil, ceea ce nu ar fi cea mai mare problemă pentru România. Rusia este cea mai mare ameninţare pentru România, ca şi pentru vest”, a mai spun prof. Nicolae Dima.
Dr. Col. (r) Ovidiu Gălăgan, „jumătate basarabean, jumătate bucovinean şi în întregime român” menţionează că prima ţară care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent a fost România şi abia apoi a urmat Rusia.
Dr. Gălăgan, care a participat la războiul transnistrean, a povestit că soldaţii ruşi „au comis orori inimaginabile”, iar după încheierea conflictului „a existat un blocaj informaţional extraordinar”. „După război am fost nevoit să mă întorc în patria mamă, iar la Bucureşti, din KGB-ist şi comunist nu am fost scos vreo 15 ani”.
„În România se întâmplă lucruri foarte stranii, partidele politice se schimbă cu rândul la guvernare, iar românul de rând se duce de râpă, se întâmplă genocide. Trebuie să ne unim. Din guvern fac parte politicieni din organizaţii oculte. Dacă românii nu se vor uni, o să murim”, susţine dr. Gălăgan.
Concluzia dr. Ovidiu Gălăgan este că românii pot reuşi doar prin unire, fără politicienii interesaţi de „ciolan”, menţionând că tinerii sunt educaţi să nu fie patrioţi şi că nu cunosc istoria adevărată.