Reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova i-au adresat o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, prin care îi solicită respectarea dreptului internațional prin retragerea trupelor și munițiile din regiunea transnistreană. Scrisoarea a fost lăsată duminică în cutia poștală a ambasadei Federației Ruse din Chișinău, în timpul manifestației stradale ,,Aici nu e Crimeea”, organizată de Mișcarea civică Tinerii Moldovei.
Redăm în continuare conținutul integral al comunicării:
,,Stimate domnule Președinte,
Noi, un grup de cetățeni moldoveni, aflați astăzi în fața Ambasadei țării pe care o conduceți, vrem să vă spunem că Republica Moldova nu e Crimeea și că nu vom accepta cu capul plecat repetarea scenariului pe care l-ați aplicat în Ucraina.
Am ieșit în stradă pentru a vă reaminti că au trecut peste 15 ani de când Federaţia Rusă s-a angajat, atât pe plan bilateral, cât şi multilateral, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, să-şi retragă trupele și munițiile de pe teritoriul statului nostru. Din păcate, însă, soldații ruși continuă să se afle în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând normele de drept internaţionale şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran şi independent al statului nostru.
În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, solicităm retragerea neîntârziată și necondiționată a trupelor rusești şi a muniţiilor staţionate în regiunea transnistreană, cu respectarea prevederilor dreptului internațional și a angajamentelor Federației Ruse în fața partenerilor săi.
Vrem să fim liberi, să trăim într-un stat fără armată de ocupaţie. Vrem ca Dvs. și restul clasei politice de la Kremlin să înțeleagă și să accepte că Republica Moldova este un stat independent, cetățenii căruia vor să își decidă singuri viitorul. Vrem să încetați presiunile asupra cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană, supuși unei terorizări continue din partea separatiștilor transnistreni pe care continuați să îi încurajați, din nefericire.
Noi am fost mereu un popor pașnic, fără experiențe de cotropire și anexări de teritorii străine. Vom rămâne la fel, sperând că vom putea avea relații de bună vecinătate cu Federația Rusă.”
InfoPrut amintește că la marșul ,,Aici nu e Crimeea”, cei circa 1000 de participanți au mai cerut o poziție fermă a autorităților și a societății civile din Republica Moldova împotriva presiunilor și șantajului Federației Ruse, precum și protecție internațională pentru populația din întreg teritoriul Republicii Moldova.