Au trecut cinci ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, de la Chișinău. În ciuda faptului că a trecut suficient timp, autoritățile Rep. Moldova încă nu au făcut lumină în acest caz.
Rezultatul alegerilor din 5 aprilie a fost scâtenia care provocat mişcări masive de stradă ale unor segmente de populaţie din Chişinău, dar şi din alte oraşe ale Republicii Moldova (precum Bălţi şi Ungheni), proteste întrerupte într-un mod abuziv de către poliţie şi alte organe de control şi sancţiune.
Protestele din aprilie 2009, alături de boicotarea alegerii preşedintelui Republicii Moldova de către partidele de opoziţie, au determinat organizarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 29 iulie 2009, în urma cărora comuniştii au pierdut puterea.
Acțiunile au avut ecou și în dreapta Prutului astfel că, în paralel cu manifestaţiile din Chişinău, s-au desfăşurat mitinguri de solidaritate în marile centre universitare (în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu).
În cadrul protestelor un tânăr în vârstă de 23 de ani fost bătut până la moarte- Valeriu Boboc. Presa din Republica Moldova scria însă că încă doi tineri și-ar fi pierdut viața pe 7 aprilie 2009- Ion Ţâbuleac şi Eugen Ţap.
La cinci ani de la violenţe, Procuratura Generală a Rep. Moldova a anunţat că a iniţiat peste o sută de cauze penale şi că instanţele au achitat mai mulţi poliţişti decât au condamnat. Majoritatea poliţiştilor care au fost daţi afară în urma violenţelor, au fost repuşi în funcţii de instanţele de judecată.
Pe de altă parte, acum trei zile, Parlamentul a votat pentru anularea termenului de prescripție privind tragerea la răspundere penală a persoanelor cu funcții de răspundere care se fac vinovate de ilegalități în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.
Între timp, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în şapte cauze ce ţin de evenimentele din 7 aprilie. Guvernul de la Chișinău trebuie să ofere despăgubiri pentru cinci victime care și-au depus dosarele la CEDO și au avut câștig de cauză.