O consecință pozitivă a invaziei ruse în Ucraina a fost de a înviora și de a accelera eforturile depuse de Uniunea Europeană pentru a aprofunda relațiile sale cu alte două foste republici sovietice: Georgia și Republica Moldova. Semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova și Georgia, care elimină barierelor comerciale și restricțiile de călătorie, se va întâmpla mai devreme decât era stabilit, în luna iunie. Acest aspect ar trebui să ofere celor două guverne un impuls politic puternic în fața cetățenilor care tânjesc să călătorească în Occident sau aibă relații comerciale cu Vestul.
Editorialiștii de la Washington Post notează faptul că Republica Moldova și Georgia au nevoie de ajutor aproape la fel de mult ca Ucraina. Ambele state s-au aflat sub presiunea Rusiei, care a sperat să torpileze ofertele Uniunii Europene și să le atragă pe cele două în Uniunea Eurasiatică, sub controlul Kremlinului.
Oficialii occidentali se tem că președintele rus Vladimir Putin ar putea trimite, pe modelul Georgia, forțe militare în Transnistria, o enclavă separatistă a Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina, sau să o anexeze după modelul Crimeea, mai arată sursa citată.
Potrivit Washington Post, guvernele occidentale ar putea depune mai multe eforturi pentru aceste două state. Sancțiuni mai aspre pentru Rusia l-ar putea descuraja pe Vladimir Putin să continue acțiunile agresive. Dacă NATO tot nu poate proteja Republica Moldova și Georgia de incursiunile ruse, liderii săi ar putea cel puțin să evite retorica nefolositoare. O declarație a președintelui Obama în timpul unei vizite la Bruxelles întreprinse luna trecută, în care acesta preciza că nu există ,,planuri imediate” pentru a invita Ucraina sau Georgia în NATO, ar fi fost menită să îl liniștească pe Vladimir Putin, dar politicienii pro-ruși din Georgia au primit-o ca pe o dovadă că țara lor nu poate depinde de Vest.
În cele din urmă,desigur, soarta acestor state va fi stabilită de performanțele autorităților care le conduc. În Republica Moldova vor avea loc alegeri cruciale în toamnă, iar liderii pro-occidentali de la Chișinău vor fi nevoiți în următoarele luni să demonstreze alegătorilor că sacrificiile lor vor genera, în final, bunăstare.