Republica Moldova poate să solicite sprijin militar unui stat sau unei alianțe fără să fie necesar statutul de membru al NATO. ,,Aderarea la NATO nu ne oferă „mușchi” suplimentari. Să ceară ajutor unei țări dintr-un bloc militar sau altul, în caz de agresiune, Moldova este în drept și în capacitate să o facă și nefiind membru al NATO”, a declarat liderul democrat Marian Lupu în cadrul unei emisiuni de la Național4, la care face referire Unimedia.
Președintele PD consideră că aderarea la NATO presupune pierderea neutralității Republicii Moldova și că acest proces ar trebui hotărât în urma rezultatelor la un referendum. ,„Rămân pe poziția fermă că noi trebuie să ne consolidăm statutul. Este un statut fixat în Constituția țării. Ca să schimbi caracterul neutralității, să elimini această poziție din Constituție, poate trebuie trecută doar prin referendum și trebuie să obții un număr impunător de voturi”, a menționat Lupu.
În același context, Marian Lupu și-a mai exprimat opinia că aderarea la NATO ar genera și pierderea regiunii transnistrene. „Un asemenea pas ar duce la separarea definitivă a regiunii transinistrene, pierderea acestui teritoriu. Iar anumite forțe politice își vor înteți ideologiile. Vraba mălai visează. Dar noi avem anumite convingeri. Avem un stat care s-a creat timp de 20 de ani cu viziune statală”, a concluzionat liderul PD.