Octavian Bâlea, un tânăr fotograf român stabilit în Finlanda, lansează o expoziţie de fotografie, „Transnistria: temniţa limbii române”, cu lucrări din regiunea transnistreană, în care a surprins atmosfera sumbră de pe străzi şi chipurile copiilor din şcolile româneşti, anunţă Adevărul.
„Ceea ce m-a fascinat a fost povestea şcolilor româneşti de acolo şi faptul că nu sunt respectate drepturile minorităţilor. Deşi conform constituţiei există trei limbi oficiale, şcolile de limbă română nu sunt lăsate să funcţioneze“, povesteşte Octavian. Face automat o comparaţie cu situaţia din Finlanda, unde a doua limbă oficială este suedeza. Chiar dacă suedezii constituie doar 2% din populaţia ţării, le sunt respectate toate drepturile, inclusiv le sunt rezervate trei mandate în Guvern.
S-a aventurat pentru prima oară în regiunea separatistă în decembrie 2010. „Am vrut să merg cu nişte prieteni de la Bucureşti. Între timp, ei s-au răzgândit, pentru că era înainte de Crăciun, şi m-am dus singur. Eram perfect contrastant cu restul oamenilor din rutieră. M-au oprit la graniţă şi m-au întrebat: «Ce cauţi tu aici?»“, îşi aminteşte Octavian.
S-a întors în Finlanda, a făcut o pauză, s-a reorganizat şi a ajuns în regiunea transnistreană peste doi ani. De această dată a mers cu un prieten din Chişinău, al cărui tată avea o afacere în Tiraspol, şi a reuşit să-i convingă pe cei de la graniţă că merg cu pluguşorul la un partener de afaceri. „Am luat un aparat vechi, un Canon F-1, din anii războiului din Vietnam. El fiind cu oglinda reflex, poţi să-i scoţi prisma de sus, să-l ai la gât, să te uiţi de sus în jos şi doar să apeşi pe buton”.
Pentru că era, la fel, în perioada sărbătorilor, nu s-a putut întâlni cu nimeni din şcolile cu predare în grafie latină, aşa că a făcut un tur al centrului Tiraspolului. A trecut prin faţa KGB-ului, pe la sovietul suprem şi statuia lui Lenin. „Parcă m-am întors în timp. Peste tot inscripţii în rusă, afişe de propagandă cu secera şi ciocanul pe străzi, atmosferă încrâncenată. Dacă cineva vrea să facă un film despre Uniunea Sovietică, acolo trebuie să meargă“, crede Octavian
A adunat acele poze într-o carte electronică, iar la lansarea de la Bucureşti i-a invitat şi pe profesorii din stânga Nistrului. Apoi şi-a propus să reediteze lucrarea. „Cel mai mult îmi place să fac portrete, de aceea m-a enervat foarte tare că prima carte era doar cu arhitectură. Vorbeam despre şcolile din regiunea transnistreană, dar nu am fotografiat niciun om“, explică autorul. În mai 2013, a fost la închiderea anului şcolar la Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol.
La un moment dat, când se plimba pe jos prin Tiraspol, un bărbat, care părea turist, îi tot făcea fotografii. „Avea un aparat foto la gât şi tot timpul făcea poze la monumente, dar cumva în direcţia mea. Eu ştiam, însă, că obiectivul lui e wide şi mă prindea în cadru. L-am oprit şi am vorbit cu el, ştia doar ruseşte. Încerca să fie deschis, dar m-am prins că mă spiona. I-am făcut o poză, mi-a făcut şi el una, ca să fie totul cu cărţile pe faţă“, glumeşte Octavian.
Octavian este un unionist convins, îndrăgostit de „navitatea frumoasă şi candoarea sufletească din Basarabia care s-au pierdut demult în Bucureşti, unde toată lumea e materialistă“. Vrea cetăţenia moldovenească, deşi nu are origini basarabene. „M-am gândit la Unirea Principatelor, când l-au ales pe Cuza domnitor şi în Moldova, şi în Ţara Românească. Noi, cei care vrem Unirea, ar trebuie să ne luăm ambele cetăţenii, ca pentru noi să fie unită ţara“, propune el o soluţie.
Cartea nu va fi scoasă în vânzare deoarece va fi una de prezentare, însă puteţi admira pozele la expoziţia inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Tot acolo, va fi lansată şi o campanie de susţinere a şcolilor româneşti din regiunea transnistreană, cu mesaje video din partea diferitor personalităţi din România.