Autorităţile raionului Cantemir, de comun acord cu Consiliul judeţean Vaslui, România, au lansat proiectul unui pod peste Prut, ceea ce va facilita dezvoltarea economică şi socio-culturală a regiunii. Ideea a „prins”, dat fiind faptul că, până în vara anului 1941, în zona actualului oraş Cantemir, a existat un pod care unea cele două maluri ale râului.
Locuitorii mai în vârstă din satele din lunca Prutului îşi amintesc de acel pod de lemn, ce asigura circulaţia liberă a mijloacelor de transport, a pietonilor, care călătoreau, mergeau la rude, făceau schimb de mărfuri şi produse. Iată ce ne-a relatat un locuitor al satului Ţiganca, Dumitru Botea, care în curând împlneşte 90 de ani: ,,Îmi amintesc că era un pod de lemn, era bine, mergeam la moară la Murgeni, la târg la Fălciu. Ţin minte, cumpăram material pentru haine, multe lucruri de primă necesitate, făceam schimb de mărfuri. Trecerea era liberă, doar în cazul când aveai de vânzare animale, păsări, trebuia să prezinţi certificat de la medicul-veterinar. A existat acest pod până la război, apoi l-au bombardat. Ar fi tare bine dacă ar fi refăcut, e convenabil, aproape, mulţi avem neamuri dincolo de Prut. Iată, un vecin de-al meu, a adus pe atunci mireasă din Murgeni. Ar fi mai uşor pentru oameni, s-ar restabili, într-un fel, dreptatea istorică, fiindcă tare multe nedreptăţi s-au mai făcut de-a lungul anilor…„.
Ideea restabilirii podului pentru circulaţie auto şi pietonală aparţine conducerii raionului Cantemir, care a apelat la partenerii din judeţul Vaslui pentru a susţine oportunităţile de finanţare a obiectivului în contextul cooperării transfrontaliere. Andrei Malaşevschi, preşedintele raionului Cantemir, menţionează: ”De bună seamă, ideea restabilirii podului ne-a venit acum câţiva ani, dar am lansat-o recent, la Forumul Economic din Vaslui. Consiliul judeţean Vaslui s-a arătat foarte interesat de acest proiect, care ar permite dezvoltarea infrastructurii economice, socio-culturale a regiunii. Sperăm să găsim şi antreprenorul. Ce-i drept, suma de 8 mln. de euro e destul de mare, de aceea, am înaintat şi o variantă de alternativă — de construcţie a unui pod mixt peste podul de cale ferată existent. Am elaborat un proiect-oglindă cu Consiliul judeţean Vaslui, mizăm pe buna înţelegere, căci un asemenea pod a existat până la război, localnicii în vârstă ţin bine minte”. Gigi Tudor, expert în elaborarea proiectelor de cooperare transfrontalieră din Vaslui, confirmă: ,,Da, proiectul se înscrie credibil în planul de cooperare, acum facem studii de fezabilitate. Avantajele sunt reale pentru Republica Moldova, care ar obţine intrarea în ţară a fluxurilor din Uniunea Europeană, un punct de tranzit spre UE, ar facilita exportul de produse agricole, dar şi pentru zona Vasluiului. Costul e de circa 8 mln. de euro, se pare că e o soluţie corectă. E interesantă şi varianta de alternativă — un pod mixt prin reconstrucţia podului de cale ferată: e mai uşor de realizat, e mai ieftin, de aceea, trebuie analizate cu atenţie ambele proiecte„.
În cadrul Forumului Economic de la Vaslui, care a examinat oportunităţile de finanţare europeană a cooperării transfrontaliere România-Republica Moldova-Ucraina, Centrul de resurse pentru afaceri din Vaslui a acceptat să analizeze posibilitatea de finanţare europeană a proiectului în cauză, în contextul extinderii cooperării bilaterale şi trilaterale.
Autor: Ion Domenco
Sursa: Gazeta de Sud
Foto: Andrei Albu