Promo-LEX a lansat o campania „Salvaţi şcolile din Transnistria”, desfăşurată în luna mai, pentru solidarizarea cu elevii, părinții acestora și profesorii care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în limba româna, aflate în regiunea transnistreană și informarea despre problemele cu care se confruntă aceștia.
Promo-LEX avertizează că există riscul ca la 1 septembrie 2014, cele 8 instituții, în care studiază 1650 de elevi, să fie închise. „În general, aceste instituții de învățământ, implicit profesorii, elevii și părinții lor sunt în rol de ostatici. Situația lor se agravează de fiecare dată când administrația de facto a regiunii dorește să transmită un anumit mesaj sau să exercite anumite presiuni asupra autorităților constituționale sau să obțină ceva în cadrul formatului de negocieri și rezolvare a conflictului”, se menţionează în petiţia camapaniei, semnată de 45 de persoane până în momentul publicării acestei ştiri. Petiţia poate fi semnată AICI.
În periţie se cere garantarea dreptului la studii în limba română şi în baza grafiei latine, neadmiterea închiderii şcolilor, sancţionarea persoanelor care încalcă sau contribuie la încălcarea drepturilor fundamentale ale profesorilor, elevilor și părinților ori impunerea unor sancţiuni politice şi financiare administraţiei de facto de la Tiraspol.
Profesorii de limba română din regiunea transnistreană se confruntă în mod constant cu probleme cauzate de autorităţile separatiste de la Tiraspol. În februarie, Ion Iovcev, directorul liceului de limba română din Tiraspol Lucian Blaga, a fost arestat de autorităţile separatiste, sub acuzaţia de contrabandă.
Autorităţile de la Tiraspol au confiscat 110 mii de lei, acte, telefoane, un aparat foto, maşina şi ştampila instituţiei de învăţământ. Ceea ce securitatea transnistreană a calificat drept „contrabandă” reprezenta salariul profesorilor de la instituția de învățământ românească din Tiraspol.