Guvernul Republicii Moldova pregăteşte o vânzare mare. La licitaţie vor fi expuse obiecte strategice, vânzarea cărora era interzisă anterior: aeroporturi militare şi civile, reţele electroenergetice, conducte de gaze. Experţii presupun că prioritate vor avea nu investitorii ruşi, ci români. Dacă procesul în cauză va avea loc, atunci zona de influenţă e Moscovei se va limita până la râul Nistru, – unde există încă o Transnistrie prorusă, iar dincolo de el ne confruntăm deja cu o Moldovă europeană, scrie Nezavisimaia Gazeta pe 22 martie 2011.
Datoriile externe ale Moldovei sunt foarte mari. Cifra acestora este mai mare chiar şi decât suma care trebuie plătită din bugetul statului pentru angajaţii din sectorul public. Pentru a întoarce datoriile guvernul este obligat „să dezbrace” bugetul, care mai apoi este suplinit din contul majorării tarifelor nepopulare – energie electrică, gaze naturale, căldură. Datoria externă de stat a Republicii Moldova constituia la data de 31 decembrie 2010 1 mlrd. 116,17 mln dolari SUA, iar în anul 2011 aceasta s-a mărit cu 44,3%. Singura soluţie pentru micşorarea datoriei externe este scoaterea la licitaţie a obiectivelor strategice rămase nevândute.
În lista cu obiective care vor fi supuse privatizării, elaborată de Ministerul Economiei, au fost incluse reţelele de distribuţie e energiei electrice Nord şi Nord-Vest, întreprinderea municipală „Apă-Canal”, „Moldtranselectro”, „Moldresurs”, „Radiocomunicaţii”, aeroportul internaţional din Chişinău, aeroportul militar „Mărculeşti”, Banca de Economii, compania aeriană Air Moldova, precum şi singurul teatru rus din republică – Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, mai exact sediul acestuia. Teatrele naţionale, ansamblurile de dansuri se vor bucura şi în continuare de protecţie din partea statului.
Investitorii români deja s-au arătat interesaţi de achiziţionarea acestor întreprinderi, iar la Chişinău nimeni nu are niciun fel de dubii că anume lor si se va oferi prioritate în cadrul licitaţiilor. Inclusiv unul dintre foştii vice-premieri ai republicii, Victor Iovv, este convins de aceste lucruri. El a ţinut să sublinieze pentru publicaţia „Nezavisimaia Gazeta” că inclusiv în oferta pentru construcţia drumurilor din banii UE, avantajul va fi cu siguranţă de partea românilor. Autorităţile au o simpatie deosebită faţă de aceştia şi au planificat chiar şi şedinţe comune ale guvernelor României şi Moldovei pentru luna iunie curent. Cu toate acestea, a mai menţionat Iovv, conducerea se poate schimba, iar celelalte oferte s-ar putea să fie adjudecate de cei care vor oferi un preţ mai mare, indiferent de geografia capitalului. În plus, aproximativ jumătate din populaţia Republicii Moldova susţine orientarea pro-rusă a statului.
Între timp, preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgară, este de părere că procesul care s-a început în partea dreaptă a Nistrului este ireversibil. Într-un interviu acordat presei locale acesta a menţionat următoarele: „Pe noi continuă să ne convingă de imposibilitatea unificării celor două state româneşti, după cum susţin radicalii de la Chişinău. Cu toate acestea realităţile cotidiene demonstrează altceva. O dovadă în acest sens o constituie intenţia de a organiza în luna iunie o şedinţă de lucru comună a guvernelor României şi Moldovei, interesul părţii române pentru crearea unui forum economic serios, dar mai ales pentru privatizarea proprietăţilor de stat moldoveneşti.”
Despre pregătirea ecestui forum economic a menţionat nu demult preşedintele României, Traian Băsescu, în cadrul unei reuniuni la care au participat miniştrii de externe ale celor două state vecine: Teodor Baconschi şi Iurie Leancă, a mai adăugat Tulgară. Tot atunci s-a discutat şi despre unificarea reţelelor electro-energetice ale celor două ţări, care va permite Republicii Moldova să iasă de sub influenţa energetică a Rusiei.
Expertul Igor Boţan a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că este prematur să discutăm despre investitorii care vor sosi la Chişinău şi cei care vor pleca. Lista cu obiectivele care trebuie scoase la licitaţie trebuie mai întâi să treacă prin Parlamentul Republicii Moldova, şi după cum se ştie acolo sunt disensiuni.
În acelaşi timp, mai scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, Mihail Deliaghin, directorul Institutului Rus pentru Problemele Globalizării, care este considerat expert pe Moldova la Chişinău, a declarat că procesul de privatizare care urmează să aibă loc este orientat spre atragerea investiţiilor române şi prin România, – a celui european, – în Moldova. Întreprinderile moldoveneşti la început vor fi cumpărate, dar procesul nu va avea finalitate pentru că aceste unităţi economice vor deveni o concurenţă serioasă pentru cele europene, în special celor româneşti, ceea ce va conduce la apariţia unor consecinţe negative asupra economiei Republicii Moldova. Industria se va păstra, însă, pe malul stâng al Nistrului – în Transnistria. Dar nici acolo lucrurile nu stau prea bine, pentru că forţa activă de muncă emigrează. În schimb aici este ceva care seamănă cu o economie, cel puţin sunt întreprinse măsuri pentru a dezvolta ceea ce deja există.
Acelaşi expert rus a menţionat la final că în ceea ce priveşte şedinţa comună de lucru a guvernelor celor două state vecine, aceasta nu este altceva decât transferul Moldovei sub conducerea României, ceea ce înseamnă că de acum încolo deciziile care ţin de Moldova se vor lua la Bucureşti.
Sursa: Nezavisimaia Gazeta