Recenzori afiliați politic, cu antecedente penale sau minori, întrebări adresate de recenzori într-un mod manipulator, folosirea creionului pentru completarea formularelor, lipsa echipamentului corespunzător pentru culegerea datelor, necunoașterea limbii de stat de către recenzori sunt câteva dintre aspectele semnalate de cetățenii Republicii Moldova în cele 5 zile de desfășurare a recensământului populației și făcute publice de către reprezentanții societății civile.
Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a prezentat în cadrul unei conferințe de presă date concrete cu privire la abaterile produse încă de la începutul recensământului. Potrivit tinerilor, au fost înregistrate peste 100 de încălcări, deși directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, susține că până în prezent, instituția pe care o conduce a primit o singură sesizare.
,,Am încercat să transmitem Biroului Național de Statistică informații despre cazurile semnalate de cetățeni la numărul nostru de telefon și pe adresa noastră de e-mail, însă linia verde a Biroului nu a fost funcțională până miercuri. Probabil și de aceea doamna Spoială nu cunoaște decât o situație de abatere”, a declarat Anatol Ursu, co-președintele Tinerilor Moldovei. Reprezentantul mișcării civice a mai precizat că recenzorii angajați de BNS se plâng chiar pe pagina de Facebook a Biroului că nu dispun de materiale complete pentru a-și exercita activitatea în cadrul recensământului, dar administratorul paginii nu răspunde nimănui.
Tinerii au mai menționat în cadrul conferinței că la patru zile de la demararea recensământului încă se mai făceau angajări. Prin intermediul aceleiași rețele de socializare, Facebook, un anume Ion Hodorogea, scria că cei care doresc să se angajeze ca recenzori în Chișinău o pot face luând legătura cu el.
În continuare publicăm pe categorii seria de încălcări prezentate astăzi de Tinerii Moldovei:
1. Creion, nu pix.
Au fost înregistrate zeci de cazuri deja când formularele au fost completate cu creionul și nu cu pixul. Dincolo de necunoașterea oamenilor privind procedura, acesta e și un indiciu clar al modului neprofesionist în care BNS a organizat campania de informare. De cele mai multe ori, scuzele folosite de către recenzori sunt că ei completează mai întâi cu creionul pentru a nu greși, iar, ulterior, acasă sau la primări vor completa frumos, cu pixul. Sunt, de asemenea folosite creioane tehnice, adică, un fel de pixuri care se șterg.
2. Lipsă echipament.
Au fost înregistrate alte zeci de cazuri când recenzorii nu erau corespunzător echipați. Pe lângă abaterea minoră de neprezentare a legitimației, unii dintre aceștia nu aveau formulare suficiente și se ofereau să completeze datele în caiete, pe coli A4, spunând că vor trece datele în formulare ulterior.
3. Afiliere politică.
În foarte multe cazuri, recenzorii erau membri ai partidelor politice. Dintre cazurile care ni s-au comunicat nouă – Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.
4. Comportament inadecvat al recenzorului.
În unele localități, recenzorii s-au prezentat la 6 dimineața la casele oamenilor, deși regulamentul face referire la orarul de 08:00-20:00.
5. Întrebări care manipulează respondenții.
În Râșcani, de exemplu, un recenzor, adresa întrebări de genul „Sunteți moldovean? Vorbiți moldovenește?”.
6. Recenzorul nu vorbește limba de stat.
Tot în Râșcani, au fost semnalate cazuri când recenzorii vorbeau doar în limba rusă.
7. Formulare insuficiente.
Drochia, Edineț, Bălți, Chișinău etc. Peste tot e semnalată debandada totală și lipsa de materiale. Recenzorii nu își cunosc șefii direcți, nu știu unde să depună formularele, să le lase acasă, să le ducă la primărie etc.
8. Recenzori care dezinformează sau mint.
Șoldănești, Cahul, Briceni. Recenzorii îndeamnă respondenții să se declare moldoveni și vorbitori de limba moldovenească, invocând argumentul că „nu se pot declara români pentru că nu au cetățenie română”.
9. Un fost deținut ales Șef de circumscripție.
Colibași, Cahul. Miron Mihai, responsabilul local de Recensământ în Cahul, a ales din 3 dosare depuse, pe domnul Plăcintă Rodion, care conform art. 328 are antecedente penale (asta în condițiile în care e obligatoriu ca persoana din acest post să aibă cazierul curat.). Au fost ignorați profesori care au depus dosarele. Domnul Sergiu a trimis 2 scrisori recomandate, una domnului Gurin Corneliu, procuror, alta domnului Bodrug Ion, IGP. La care n-a primit niciun răspuns (Domnul Sergiu ne-a trimis scanate si dovezi in acest sens.) Asta ca sa nu mai amintim iar de elevii recenzori.
10. Primarii își aleg recenzorii după bunul plac.
Cazuri în raioanele Ocnița și Edineț când primarii desemnează după bunul plac recenzorii care, de multe ori, sunt rude ale acestora.
Caz ieșit din comun: Mihălășeni, Ocnița. Fostul primar și-a format o echipă de oameni, pe lângă grupul de recenzori oficiali, din lucrătorii la localul lui din sat pentru a lucra în acel local ca să rescrie formularele.
Tinerii Moldovei au anunțat că la finalul recensământului vor prezenta o listă completă cu încălcările comise.