Liderul regiunii autonome Găgăuzia avertizează că acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea duce la fragmentarea Republicii Moldova, scrie Al Jazeera.
Comrat, Găgăuzia– Mihail Formuzal stă într-un birou confortabil situat într-o clădire administrativă cu trei etaje de pe Strada Lenin din Comrat, capitala Găgăuziei, regiunea autonomă a Rep. Moldova. În fața clădirii, zeci de flori roșii sunt așezate pe piedestalul statuii liderului comunist Vladimir Lenin.
Servind cafea turcească și referindu-se la el ca președintele Găgăuziei, Formuzal a spus: „Eu sunt democrat. Am luptat împotriva regimului comunist (care a fost la conducere până în 2009), dar acum mă întreb dacă s-a meritat”.
Într-un referendum inițiat de Formuzal, populația Găgăuziei a votat împotriva acordului de liber schimb cu UE care va fi finalizat în luna iunie. În schimb, aproape 98% dintre cetățenii regiunii au votat în favoarea Uniunii Vamale conduse de Rusia. Bazându-se pe aceste rezultate, Formuzal spune că luptă cu „mutanții comuniști”- referindu-se la actuala coaliție de guvernare de la Chișinău care dorește să integreze statul în Uniunea Europeană, pe care el o asociază cu un regim comunist.
Rep. Moldova este cea mai săracă țară din Europa cu aproape 200.000 de cetățeni lucrând în Federația Rusă. Dar guvernul de la Chișinău crede că viitorul țării, adică dezvoltarea economică și securitatea națională- depinde de legăturile mai strânse cu UE.
Potrivit sursei, liderul găgăuz afirmă că Rep. Moldova ar trebui să fie neutră, altminteri riscă dezintegrarea din cauza regiunii separatiste transnistrene care deja încearcă să se alipească de Rusia.
Formuzal mai spune că UE plănuiește unirea Rep. Moldova cu România, restabilind astfel ordinea geopolitică a regiunii la perioada pre-sovietică.
„Dacă Moldova aderă la UE și renunță la suveranitatea sa (unindu-se cu România), noi (Găgăuzia) vom merge pe calea noastră ca un state independent”, spune Formuzal. Dacă Rep. Moldova aderă la UE, poporul găgăuz își va pierde identitatea.
Natalia Dobrioglo, cetățean de etnie bulgară din Găgăuzia, care a lucrat aproape doi ani ca femeie de serviciu la Soci înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, spune că nici nu vrea să audă de UE:
„Rusia a fost angajatorul nostru dintotdeauna, mulți dintre găgăuzi lucrează acolo”, spune Dobrioglo, al cărei soț lucrează la St. Petersburg.
„Ce se va întâmpla cu familia mea dacă piața de locuri de muncă se închide pentru moldoveni din cauza Europei? Nu vom putea supraviețui cu salariile din Găgăuzia”.
Pe de altă parte, Ludmila Mitioglo, președintele Centrului European „Pro-Europa” din Comrat spune că politicienii manipulează oamenii creând confuzie cu stereotipurile lor negative despre UE.
„Ei nu știu ce este Europa (UE). Orice știu vine de la politicienii locali care îi manipulează. Ei răspândesc stereotipuri potrivit cărora Europa înseamnă România și homosexuali”.
Creștinii ortodocși devotați din Găgăuzia văd homosexualitatea ca având o influență negativă. Oamenii din Comrat și Chișinău spun că UE forțează Rep. Moldova să își modifice legislația astfel încât homosexualii să fie protejați împotriva discriminării și violenței.
Mitioglo spune că oamenii din Găgăuzia sunt pro-Uniunea Vamală pentru că o asociază cu Uniunea Sovietică, uniunea care le-a oferit zeci de ani de stabilitate.
„În această regiune oamenii se simt mai apropiați de Rusia, sunt mai calmi așa”, a încheiat Mitioglo.