Lucia Spoială, directorul Biroului Național de Statistică, consideră că recensământul este numai un ,,exercițiu statistic care permite marje de eroare de participare, de non-răspunsuri și de refuzuri”. Însă pentru acest exerciţiu s-au cheltuit 89 de milioane de lei, cea mai mare parte din bugetul de stat, adică din buzunarul contribuabililor.
De-a lungul desfășurării recensământului, potrivit Luciei Spoială, funcționarii de la BNS au primit peste o mie de apeluri telefonice zilnice pentru a înainta plângeri, concretizări și verificări, asta după ce în prima săptămână, directorul BNS a negat că ar exista cazuri de semnalare a unor nereguli la recensământ. Ziarul Timpul scrie că Lucia Spoială consideră că nerecenzarea întregii populații nu s-a întâmplat din vina recenzorilor, deoarece aceștia ,,au depus efort dublu, triplu la convingerea populației de a participa la recensământ” și asigură că cei care nu și-au îndeplinit angajamentul vor fi sancționați prin neachitarea salariului. ,,Dacă vor fi identificate cazuri de falsificarea sau de necompletarea formularelor, administrativ, CRED CĂ, TOTUȘI, noi vom depune efort să fie sancționați”, a precizat aceasta.
InfoPrut menționează că în perioada 12-25 mai a fost efectuată recenzarea populaţiei şi locuinţelor în Republica Moldova, cu excepţia localităţilor din partea stângă a Nistrului şi municipiului Tighina, iar datele finale ale recensământului vor fi făcute publice la cel mult 27 de luni de la colectarea propriu-zisă.