Motto: “De ce ți-e frică, de aia nu scapi”
Recensământul din acest an ne întreba: ce naționalitate / apartență etnică aveți?
Marian Lupu declară în cadrul unei emisiuni TV: „Țările nu mai merg pe calea dezvoltării unor națiuni etnistice*. Autoidentificare etnică și culturală ține, în exclusivitate, de dreptul fiecărui om. Nimeni nu este în drept să îngrădească această libertate, convingere. Cine vrea se identifică român, moldovean, rus sau găgăuz. Toți împreună suntem moldoveni ca națiune civică moldovenească a acestei țări”, a spus Lupu. Potrivit lui, recenzorul a venit la blocul unde locuiește și a discutat cu acesta o oră, completând ancheta. „M-am declarat moldovean și vorbesc moldovenește”, a precizat Lupu.
De ce oamenii care fac legi nu cunosc sensul cuvântului etnie sau naționalitate?
Naționalismul civic – este o formă de naționalism compatibilă cu valori precum: libertatea, toleranța, egalitatea și drepturile individuale. Apărătorii naționalismului civic apără identitatea națională spunând că un individ are nevoie de o identiate națională pentru a duce o viață plină, autonomă iar partidele au nevoie de identate națională pentru a funcționa corespunzător. Naționalismul civic este o formă de naționalism unde statul își legitimează politica prin participare activă a cetățenilor. Naționalismul civic respectă aceleași principii ale raționalismului și liberalismului dar este o formă de naționalism care contrastează cu naționalismul etnic.
Aderența la o națiune civică se consideră voluntară (deci, nu ești obligată să faci parte dintr-o națiune civică), așa cum Ernest Renan în definiția clasică “ce este o națiune?” afirmă că e “un referendum zilnic” caracterizat de dorința de “locui împreună”. Idealurile civice-naționale au influențat dezvoltarea democrației reprezentative din țări ca SUA sau Franța ș.a.
State unde naționalismul civic predomină sunt de cele mai multe ori foste colonii imperiale precum Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia sau Argentina unde naționalismul etnic este greu de construit din cauza diversității etnice.
RM a încetat să mai fie colonie a imperiului sovietic odată cu declararea independeței și nu se poate constata o diversitate etnică specifică statelor care vor să construiască un naționalism civic. Conform recensământului din 2004, în RM locuiesc aproape 80% de moldoveni iar etnia minoritară cea mai numeroasă o formează ucrainenii cu doar 8,34% sau 282 de mii de persoane.
Dacă Statele Unite ale Americii au fost fondate de colonizatori englezi, francezi, italieni, germani, spanioli etc, statul REPUBLICA MOLDOVA nu a fost fondată de colonizatorii ucraineni, ruși, bulgari sau găguzi, ba chiar se poate spune că reușit să “apară pe hartă” în ciuda împotrivirii violente a minorităților vorbitoare de limbă rusă.
URSS a încercat să creeze un soi de naționalism civic – toți suntem cetățeni sovietici, nu contează ce etnie avem.