După ce Rusia a anexat Crimeea, atenția a fost mutată asupra Republicii Moldova, fiind luată în calcul posibilitatea repetării unui scenariu similar pentru regiunea transnistreană, dar și pentru UTA Găgăuzia. În prezent, nu există semnale clare pentru o astfel de evoluție, scrie publicația Al-Monitor, ai cărei jurnaliști au fost prezenți la dineul de pe 2 iunie, oferit de Fundația Marmara, la care a participat și bașcanul regiunii autonome găgăuze, Mihail Formuzal.
În condițiile în care autoritățile de la Chișinău încheie negocierile cu UE și semnează Acordul de Asociere, conducere UTA Găgăuzia, care se opune vehement proiectului european al Republicii Moldova, va declara independența regiunii. ,,Acest lucru ar însemna o separare de Republica Moldova și o mai mare apropiere de Rusia”, notează sursa citată.
Bașcanul Găgăuziei a precizat pentru reporteri în cadrul dineului că la referendumul din luna februarie, o majoritate covârșitoare a populației din autonomie s-a exprimat în favoarea declarării independenței, însă nicio măsură nu a fost luată în acest sens. Totodată, acesta a subliniat faptul că dacă o înțelegere între Chișinău și UE este încheiată, atunci Rusia ar recunoaște independența Găgăuziei cu siguranță. Formuzal a mai anunțat că se află în contact strâns pe marginea aceluiași subiect și cu alte state, precum Azerbaidjan sau Belarus.