Casa Albă a emis un comunicat prin intermediul căruia arată că Republica Moldova a muncit mult atât pentru a construi instituții democratice și economie prosperă, cât și pentru a-și asigura securitatea și suveranitatea. În acest sens, Statele Unite ale Americii i-au acordat Republicii Moldova asistență, mai cu seamă în contextul în care aceasta se pregătește să semneze pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb.
Biroul de presă al vicepreședintelui american Joe Biden amintește că la întrevederea dintre oficialul american și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, SUA a anunțat că va oferi 8 milioane de dolari pentru parcursul european al Chișinăului și pentru a minimaliza vulnerabilitățile la presiunile externe.
Casa Albă mai transmite că după aprobarea bugetului, SUA avea prevăzute 31 de milioane de dolari pentru asistența oferită Republicii Moldova anul acesta. Începând cu 1992, SUA a oferit Republicii Moldova circa 1.2 bilioane de dolari, care includ cele 262 de milioane de dolari din programul Millennium Challenge Corporation Compact, lansat în 2010.
SUA oferă sprijin financiar Republicii Moldova în câteva aspecte-cheie: îmbunătățirea guvernării, combaterea corupției, întărirea statului de drept, promovarea creșterii economice prin reducerea barierelor comerciale, îmbunătățirea mediului de afaceri, încurajarea adoptării reformelor necesare integrării în Uniunea Europeană, ș.a.