Nicolae Timofti a răspuns prin vocea secretarului general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova unei petiții adresate de fracțiunea PCRM, care îi solicita șefului statului să demită guvernul și să inițieze referendum cu privire la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Redăm conținutul integral al textului emis de Președinție:
,,Stimaţi deputaţi,
Referitor la petiţia Dumneavoastră din 15 mai 2014, la indicaţia Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, vă aduc la cunoştinţă următoarele:
Pentru început, trecînd peste tonul ultimativ şi nediplomatic în care v-aţi formulat cererile, vă atrag atenţia că şeful statului, în calitate de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, şi-a îndeplinit şi va continua să-şi îndeplinească atribuţiile stabilite în strictă conformitate cu Constituţia Republicii Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti doreşte ca în ţara noastră să funcţioneze toate principiile democratice recunoscute ca atare, în particular principiul separaţiei puterilor în stat, ceea ce înseamnă, între altele, că preşedintele ţării nu este în drept să îşi aroge drepturi care nu-i aparţin, aşa cum s-a întîmplat în istoria noastră recentă, pînă în anul 2009.
Drept urmare, Preşedintele nu poate da curs cererii Dumneavoastră de a demite Guvernul, deoarece pentru emiterea unui decret prezidenţial în acest sens ar trebui întrunită condiţia stipulată în articolul 106, alineat (1) din Constituţie, care se referă la dreptul Parlamentului de a exprima neîncredere Guvernului, cu votul majorităţii deputaţilor. După cîteva încercări eşuate ale PCRM de a demite Guvernul prin moţiuni de cenzură, este evident că actualul Cabinet de miniştri, condus de prim-ministrul Iurie Leancă, are tot sprijinul necesar din partea majorităţii parlamentare pentru a-şi desfăşura activitatea în continuare.
În ceea ce priveşte cererea ca Preşedintele Republicii Moldova să facă uz de una din atribuţiile sale constituţionale şi să iniţieze un referendum privind semnarea de către Republica Moldova şi Uniunea Europeană a Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, vă comunic că, avînd în vedere practica internaţională, astfel de acorduri nu necesită a fi aprobate printr-un plebiscit. Acordul respectiv este unul care stabileşte cadrul juridic de cooperare a unui stat (Republica Moldova) cu o organizaţie internaţională supranaţională (UE) şi nu aderarea la aceasta. De exemplu, Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI a fost semnat şi ratificat de către Republica Moldova fără ca, în prealabil, să fi fost aprobat printr-un referendum. Nici calitatea Republicii Moldova de membru al CSI nu a fost decisă printr-un referendum.
În acelaşi timp, Partidul Comuniştilor a avut şi are în continuare la dispoziţie suficiente instrumente legale pentru a iniţia asemenea forme de consultare a voinţei poporului, de care poate uza, în condiţiile legii.
Dincolo de strategiile politice, fireşti pînă la un anumit punct într-un an electoral, este important ca PCRM să revină la ideea de integrare europeană a Republicii Moldova, pe care a promovat-o cel puţin la nivel declarativ în perioada în care această formaţiune politică a fost la guvernare.
Vocile recente, de la nivelul conducerii PCRM, care au făcut declaraţii pro-europene, sînt semnale care arată maturitate politică şi realism politic, şi sînt încurajatoare pentru climatul politic din Republica Moldova şi pentru succesul aspiraţiilor europene ale cetăţenilor noştri.
Preşedintele speră din toată inima ca alegerile parlamentare, programate să aibă loc în toamna acestui an, să confirme o dată şi pentru totdeauna voinţa poporului, la care faceţi referire în scrisoarea Dumneavoastră, privind opţiunea europeană a ţării noastre, spre siguranţa şi bunăstarea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova„.