Joi, 12 iunie, a avut loc la București lansarea cărții „Groapa cu lei” a ziaristului basarabean Constantin Tănase, urmată de o scurtă dezbatere despre prezentul și viitorul Rep. Moldova în contextul semnării celor două acorduri cu UE la sfârșitul acestei luni.
„Groapa cu lei” este o istorie a Rep. Moldova scrisă prin prisma articolelor lui Constantin Tănase- publicate și nepublicate, după cum remarca Dan Dungaciu.
La evenimentul organizat de Fundația Universitară a Mării Negre cu sprijinul ziarului Adevărul, au luat cuvântul, printre alții, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, sociologul Dan Dungaciu, Ion Ioniță, senior editor Adevărul şi redactor-şef Foreign Policy România, Marian Voicu, realizator şi producător TVR, și ziaristul Constantin Tănase, directorul ziarului Timpul (Chișinău).
Viorel Badea a subliniat că ziaristul Constantin Tănase este un fel de observator fin al realităților vremii sale. „Toate scrierile lui Constantin Tănase se remarcă printr-un acut nonconformism și eu nu cred că el poate fi categorisit ca un analist politic, ci mai degrabă ca un ziarist poet”.
Marian Voicu a remarcat că directorul ziarului Timpul a rămas și după 2009 la fel de intransigent și în ceea ce privește coaliția pro-europeană. Acesta a menționat că autorul cărții „Groapa cu lei” a sesizat foarte bine că în Rep. Moldova s-a trecut de la „moldovenismul de tip sovietic la moldovenismul de tip european”.
În viziunea lui Dan Dungaciu, Constantin Tănase, prin ziarul Timpul, a fost „singurul care și-a asumat- din perspectiva anilor ’90- tema recensământului”. Președintele Fundației Universitare a Mării Negre a mai subliniat că Tănase n-a ținut niciodată explicit cu cineva, fie că vorbim de o idee politică, ideologie sau partid.
„Constantin Tănase nu este un jurnalist la modă pentru a fost și este incomod pentru toată lumea, este incomod și pentru actuala guvernare”, a mai spus Dungaciu.
Totodată, sociologul a precizat că „este important să spunem lucrurilor pe nume. Imaginați-vă cum ar arăta peisajul basarabean dacă domnul Constantin Tănase n-ar scrie. Aproape nimeni nu ar face o critică a actualei guvernări din perspectiva pe care o face domnul Tănase acolo”.
Pe de altă parte, Constantin Tănase a declarat că are certitudinea că, în ceea ce privește Rep. Moldova „ceva se va întâmpla în vara aceasta sau în toamna aceasta. Oricum, Moldova va fi alta decât este acuma. Nu cred că se vor mai repeta aceleași lucruri pe care le cunoaștem de la ’90 încoace”.
În ceea ce privește viitorul Rep. Moldova vorbitorii sunt optimiști. Aceștia susțin că numărul mare de oficiali de la Bruxelles sau din state occidentale care vin la Chișinău este un semn de bun augur și o dovadă că locul Rep. Moldova este în Uniunea Europeană. Ion Ioniță consideră că situația din regiune se va clarifica după Summit-ul NATO din acest an.
Cu toate acestea, perspectiva Chișinăului ține foarte mult și de voința politică. Dan Dungaciu a menționat că soluțiile pentru Rep. Moldova nu pot să vină doar din exterior.