Republica Moldova și Georgia se pare că ignoră avertismentele Rusiei cu privire la semnarea unui acord economic cu Uniunea Europeană, chiar în ciuda exemplului oferit de Ucraina. Se prefigurează probleme încă o dată în cele două foste republici sovietice, notează The Huffington Post.
Ambele state au același tip de orașe separatiste cu etnici ruși cărora Ucraina încearcă să le facă față acum. Georgia a dus un război cu Rusia în 2008 și regiunile Abhazia și Osetia de Sud ar putea fi anexate de Rusia exact așa cum s-a întâmplat cu Crimeea. Republica Moldova cuprinde o zonă cunoscută drept ,,Transnistria”. Aceasta este casa unor forțe militare rusești, cu depozite de munție. Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria ar putea fi ușor folosite de Putin pentru a transmite un mesaj întregii lumi și altor foste republici sovietice în legătură cu prețul orientării către Vest, mai scrie sursa citată.
Răspunsul președintelui Vladimir Putin la semnarea acordurilor cu Uniunea Europeană, de către Georgia și Republica Moldova, pe 27 iunie, este imposibil de prezis, însă tiparul este vizibil în Ucraina. Vor fi consecințe pentru fostele republici sovietice care se îndreaptă spre Uniunea Europeană, fie că se vor referi la creșterea prețurilor la gaz, restricții pentru emigranții din Republica Moldova, embargo la importurile Republica Moldova sau, mai puțin probabil, anexarea Abhaziei sau Osetiei de Sud.
Ceea ce este important, consideră The Huffington Post, este că administrația Obama a fost tăcută pe marginea acestor potențiale cazuri. Se pare că și-a învățat lecția în urma haosului din Ucraina, că sancțiunile impuse Rusiei nu l-au descurajat pe Putin.
În mod firesc, Republica Moldova și Georgia sunt conștiente de toate aceste posibilități și merg înainte sub convingerea că orice ar intreprinde Putin, beneficiile vor acoperi costurile. Lumea întreagă speră că au dreptate, încheie publicația.