Amenințările Rusiei față de Republica Moldova nu au fost chiar subtile. După o vizită efectuată în luna mai în regiunea transnistreană, prim-vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat că se va întoarce cu un bombardier încărcat cu bombe nucleare, după ce a primit interdicţie de a survola teritoriul unor ţări (n.r. România și Bulgaria).
Anul trecut, în prag de iarnă, Rogozin le-a spus moldovenilor: ,,Sper să nu îngheţaţi”. Demnitarul a avut în vedere dependenţa totală de gazul rusesc a Republicii Moldova. Gazul natural este folosit pentru încălzire şi Moscova l-a deconectat de câteva ori în perioade de dispute politice, mai scrie sursa citată.
Anul trecut, în septembrie, Rusia a declarat că vinurile moldoveneşti nu îndeplinesc standardele de calitate ale pieții ruseşti, blocând accesul la o piaţă-cheie pentru industria Republicii Moldova. În acelaşi timp, vinurile dintr-o regiune autonomă prorusă din Moldova (n.r. Găgăuzia) sunt considerate potrivite pentru satisfacerea gusturilor rusești. Acum, mulţi fermieri moldoveni se tem că vor avea probleme cu exportul de mere şi struguri care se coc pe dealuri.
Mișcările Rusiei au împins statele din regiune să se reorienteze spre Vest mai repede decât putea anticipa aceasta, dovadă stă graba semnării Acordului de Asociere de către Republica Moldova și Georgia în luna iunie, nu în august, cum era prevăzut, conchide The Washington Post.