În timp ce diplomații sărbătoresc semnarea Acordului de asociere dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană, nori de furtună se arată la orizont. Deasupra Rep. Moldova tronează spectrul regimului lui Putin, care i-a cerut amenințător republicii să nu semneze acordul cu UE. Rep. Moldova este vulnerabilă, mai ales că Rusia are deja trupe militare în regiunea transnistreană.
Încă o răzbunare economică ar putea afecta serios Republica Moldova și ar perturba aprovizionarea cu energie a acesteia, susține ambasadorul Rep. Moldova în SUA, Igor Munteanu, potrivit portalului Vocea Americii.
„Suntem conștienți și îngrijorați de o posibilă reacție”, a declarat Munteanu într-un interviu. „Nu suntem singurii care își fac griji în ceea ce privește viitorul. Desigur, întreaga regiune este afectată de decizia recentă a Federației Ruse de a ocupa și anexa Crimeea și de a crea dezordine în estul Ucrainei. Sper că nu se va întâmpla ceva similar în Rep. Moldova, suntem îngrijorați”.
Oficialii sunt îngrijorați de faptul că Putin ar decide să facă din Rep. Moldova următoarea Ucraină. În acest context, Comitetul Camerei de Afaceri Externe a adoptat o rezoluție în favoarea pactului de asociere cu UE. O schiță a rezoluției solicită Guvernului Rusiei să se abțină de la amenințări economice și presiuni asupra Rep. Moldova și „să înceteze orice acțiuni care sprijină mișcările separatiste de pe teritoriul Moldovei”.
Parlamentarii americani au cerut Rusiei, prin această rezoluție, să retragă trupele din regiunea transnistreană, deși acea acțiunea a fost deja solicită de Summit-ul OSCE acum 15 ani.
Totodată, în schița rezoluției se reafirmă că politica Statelor Unite ale Americii este „să sprijine suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova și inviolabilitatea granițelor sale”.
O delegație a Congresului SUA urmează să viziteze Rep. Moldova în scurt timp, potrivit lui Munteanu. SUA și Rep. Moldova au stabilit cu dialog strategic primăvara acesta, Munteanu fiind în legătură permanentă cu Departamentul de stat al SUA.
Igor Munteanu susține că una dintre amenințări este aprovizionare cu gaze naturale și prețul acestora, o armă folosită de administrația lui Putin via Gazprom. Tactica poate fi eficientă în cazul Rep. Modova, care este foarte vulnerabilă.
Nu numai că Gazprom este responsabil de aprovizionarea cu gaz, dar deține mai mult de jumătate din compania MoldovaGaz.
Cu toate acestea, susținea ambasadorul Rep. Moldova în SUA, Rep. Moldova are un scop clar, „să fie înăuntrul clubului UE”. Astfel, pactul economic este un fel de „poliță de asigurare pentru noi în cazul în care Rusia ar afecta economia Rep. Moldova”.