Dorin Chirtoacă susține că a fost victima unei acțiuni de discreditare. Edilul Chișinăului susține că a fost urmărit ieri seară, în jurul orei 22:00, de către două mașini civile și două echipaje de poliție (Inspectoratul Național de Patrulare) dotate cu automat Kalashnikov deoarece acesta s-ar fi aflat între orele 19 și 20 în Piața Marii Adunări Naționale, unde a urmărit o parte a filmului istoric „Ștefan cel Mare” și a consumat un pahar de bere.
„Automobilul meu a fost blocat în trafic de către o mașină civilă, între timp apropiindu-se și un echipaj INP, după care o persoană necunoscută, cu o camera de luat vederi în mână aproape ca urcă pe capota mașinii, adresându-se ofensator și acuzându-ma că aș fi condus automobilul în stare de ebrietate. Am ieșit din mașină și am observat că mașina pe care o conduceam este încadrată de alte două, din care au ieșit circa 4 persoane dintre care cel puțin 2 în uniformă de poliție, unul dintre ei având asupra sa un automat de tip Kalashnikov”, scrie Chirtoacă pe contul său de Facebook.
Politicianul susține că în acel moment a înțeles că este victima unei înscenării și a unui abuz. Cu toate acestea a acceptat să fie supus alcooltestului.
„Totul, inclusiv testarea alcoolemiei a fost intens filmată de persoana îmbrăcată în civil care anterior blocase automobilul în care ma aflam. Agentul de poliție, care efectua alcooltestul și care pretindea că nu are nici o legătură cu respectivul civil și că echipajul INP mă cauta în trafic în baza unui apel 902, în mod foarte straniu, după ce am suflat în fiola, polițistul a îndreptat ecranul alcooltestului direct spre obiectivul camerei necunoscutului civil aflat la distanta de mai puțin de 1 metru. Rezultatul alcooltestului a fost 0,00 mg/L, moment în care nimeni nu a avut nici o replică”, mai scrie Chirtoacă.
În acest context, primarul Chișinăului se întreabă:
1. Ce fel de civili cu camere video acționează împreună cu poliția dotată cu automat Kalashnikov blocând participanții la trafic și în baza cărei legi?
2. Cum și prin ce metode, poliția, în baza unui apel „902″, identifica în trafic prin sectoare mașina unei persoane care cu două ore mai înainte a consumat un pahar de bere undeva în centrul orașului?
3. Dacă alcooltestul ar fi arătat un rezultat „favorabil” grupului operativ de „combatere a alcoolismului” cu camera video și automatul Kalashnikov, evident că imaginile ar fi fost puse pe internet și difuzate tuturor televiziunilor. Având în vedere eșecul operațiunii de discreditare, au curajul sa prezinte, integral toate imaginile, sau vor spune ca nu le pot găsi?
4. Ce s-ar întâmpla cu un om de rând, cu un om simplu într-o asemenea situație și ce mijloace legale de apărare ar avea?
5. Care sunt prioritățile poliției dacă aceasta are suficiente resurse pentru a mobiliza cel puțin 4 automobile timp de 2 ore pentru încercarea de a înscena o acțiune de discreditare, în timp ce este știut că avem probleme suficient de grave cel puțin la capitolul accidente rutiere și jafuri armate, întâmplate chiar în aceeași zi?
Chirtoacă încheie spunând că „în loc de democrație, avem mai multă ipocrizie”.