Ucraina, Georgia și Republica Moldova au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie. Despre Ucraina mult a fost spus, despre Georgia sunt foarte puțini oameni interesați în prezent, dar ce se va întâmpla cu Republica Moldova în eventualitatea integrării europene, se întreabă jurnaliștii ruși de la Pravda. Există asemănări și diferențe în starea actuală a acestor state, precum și între perspectivele lor? Cum afectează acest lucru cooperarea cu Rusia? Care vor fi consecințele semnării Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova? Pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări, Pravda a apelat la un analist politic statalist din Republica Moldova, Alexandru Isaev.
În acest context, Isaev semnalează apropierea accelerată a Republicii Moldova de România, actul Unirii fiind foarte posibil, în viziunea sa, dar fără regiunea transnistreană. ,,Situația politică din Republica Moldova este aproape la fel de dificilă ca în 1992. Pierderea statalității devine din ce în ce mai evidentă. (…) Republica Moldova are șansa integrării europene prin unirea cu România. Pe zi ce trece, acest subiect va câștiga tot mai mult teren”, a precizat Isaev pentru Pravda.
InfoPrut menționează că autoritățile de la Chișinău intenționează să înainteze cererea de aderare la Uniunea Europeană în 2015 și și-au exprimat încrederea că Republica Moldova ar putea deveni stat membru al comunității europene în 2020.