Articolul 5 al NATO oferă o slabă protecție împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Articolul protejează România și țările din Europa de Est de o invazie militară. Dar nu le protejează de activitatea subversivă, adică de activitățile de intelligence, de cele ale rețelelor criminale, de cumpărare a băncilor sau a altor bunuri strategice sau de control indirect al presei pentru a submina opinia publică.
Putin este un fost ofițer de intelligence, ceea ce înseamnă că va acționa subtil, așa cum explica Iulian Fota, scrie Kaplan. Rusia lui Putin nu va lupta convențional pentru teritoriul fostelor state satelit, ci neconvențional pentru inimi și minți. Președintele rus știe că un punct slab al Uniunii Sovietice era reprezentat de lipsa soft power-ului.
Astfel, strategia Moscovei este aceea de a cuceri țările din interior. Democrațiile șubrede sunt mult mai utile Rusiei decât dictaturile puternice. Un autocrat comunist necruțător precum Tito în Iugoslavia a putut să țină sovieticii departe de țara sa în timpul Războiul Rece. Dar, un stat slab, fie el și democratic, cum este Republica Moldova îi oferă Rusiei mulți politicieni locali pe care să-i mituiască.
„Mă tem pentru Moldova”, scrie Kaplan. „Timpul este scurt. Oficialii ruși au organizat întâlniri cu minoritățile etnice din Moldova pentru a le convinge să ceară mai mult autonomie după ce Chișinăul semnează acordul de asociere cu UE. Rușii știu că Moldova este mai mult decât o graniță: este un stat mic și slab în interiorul căruia sunt mai mult granițe”.
Vă invităm să citiți articolul integral aici.