Migrația cetățenilor Republicii Moldova în statele Uniunii Europene după liberalizarea regimului de vize va fi una modestă. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Centrul Polonez de Studii Est-Europene (Polish Centre for Eastern Studies) împreună cu alte șapte instituții de cercetare.
Potrivit EUobserver, datele obținute în urma efectuării studiului indică faptul că fluxul de migranți pentru muncă în spațiul comunitar, din Republica Moldova, Ucraina și Belarus nu va crește în mod evident. Cu toate acestea, cei 120 de experți în fenomenul migrației consultați în cadrul cercetării au sugerat că regimul liberalizat de vize va avea unele consecințe. Acestea includ o creștere temporară a circulației migraționale, migrația cu ședere pe termene lungi, înclinație spre reîntregirea familiei, tendința de legalizarea migranților ilegali care se află deja în UE și o creștere a migrației în scopuri educaționale.
Una dintre explicațiile identificate de EUobserver pentru menținerea unui flux al migrației obișnuit după liberalizarea regimului de vize cu UE este că fenomenul migrației a început acum mulți ani și a atins deja un punct de saturație. Practic, cei care au dorit să emigreze în spațiul comunitar a făcut-o deja înaintea liberalizării vizelor. Totodată, EUobserver notează că circa 500.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au și cetățenie română, adică beneficiază de acces neîngrădit în statele UE. Altfel, publicația mai arată că Rusia rămâne prima destinație de emigrare pentru ucraineni și cetățenii Republicii Moldova (aproximativ 50% dintre cei care migrează aleg să o facă în Rusia), și cei ai Belarusului (90%).