Autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol „nu au luat o decizie finală” în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, transmite pe 24 martie 2011 Agenţia Informaţională REGNUM, cu referinţă la Serviciul de Presă al Ministerului Economiei al Republicii Moldova. Reprezentanţii delegaţiei transnistrene, care au luat parte la şedinţa de lucru moldo-transnistreană pentru economie şi comerţ, organizată de misiunea OSCE la Chişinău, au confirmat acest lucru.
Delegaţia de la Chişinău a informat partea transnistreană despre succesele negocierilor cu Uniunea Europeană cu privire la Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, invitându-i pe reprezentanţii Tiraspolului să ia parte la acesta în calitate de observatori. La rândul său partea transnistreană a venit cu propunerea „de a înainta spre analiză cerinţele Uniunii Europene în domeniile în care deja s-au finalizat negocierile, notând că autorităţile de la Tiraspol nu au luat o decizie finală în ceea ce priveşte participarea malului stâng al Nistrului în procesele de integrare europeană.”
Părţile au mai discutat şi despre subiecte mai delicate, printre care interacţiunea sistemelor bancare din Moldova şi Transnistria, anularea taxei de 100% pentru produsele moldoveneşti care sunt comercializate pe teritoriul nerecunoscutei republici nistrene, activitatea comercială a agenţilor economici din Transnistria, privatizarea şi recunoaşterea drepturilor de proprietate, etc.. În cadrul reuniunii au mai fost abordate teme precum succesul repurtat de partea moldoveană în negocierile cu privire la Acordul de Asociere la Uniunea Europeană şi perspectivele Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
În ceea ce priveşte taxa de 100% pentru produsele moldoveneşti comercializate pe teritoriul Transnistriei, delegaţia de la Tiraspol a ţinut să specifice că aceasta nu este percepută pentru produsele agricole. Taxa a fost introdusă în urma măsurilor adoptate de către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Kiev pe 03 martie 2006 şi susţinute de către Uniunea Europeană şi care s-a soldat cu impunerea unui embargo economic Tiraspolului.
La finalul reuniunii partea moldovenească a propus invitaţilor de la Tiraspol să efectueze modificările interne necesare pentru ca această taxă să fie anulată, astfel încât agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă pierderi minime.
Sursa: REGNUM