Un proiect de lege pentru combaterea extremismului în Republica Moldova a fost adoptat joi de Parlamentul de la Chișinău. Proiectul este cel puțin controversat și ambiguu. Cenzură în mediul online, puteri sporite oferite Serviciului de Informații și Securitate, jocul cu ,,ism”-urile, unde ,,extremismul”, ,,separatismul” și ,,unionismul” pot fi echivalate cu lejeritate prin marja largă de interpretare cu care ne-au obișnuit oamenii politici din Republica Moldova, sunt câteva dintre abuzurile cu care defilează spre Europa coaliția așa-zis democrată aflată la guvernare.
Cine intră sub incidența legii, mai exact, cine sunt extremiștii din Republica Moldova? Potrivit proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative la Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, Legea privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Legea privind contracararea activităţii extremiste, ș.a, extremiste pot fi considerate asociațiile nonguvernamentale înregistrate sau neînregistrate, documentele și informațiile, persoanele fizice sau juridice care periclitează grav securitatea Republicii Moldova, schimbă orânduirea constituțională, încalcă integritatea și inviolabilitatea teritorială și/sau perturbă activitatea legată a persoanei cu funcție de demnitate publică (n.r. poftim?). În funcție de gravitatea faptei, de mijloacele și obiectivele vizate, ani grei de închisoare și amenzi îi așteaptă pe săvârșitori. Astfel, indivizii sau entitățile care vor încălca integritatea şi inviolabilitatea teritorială a Republicii Moldova sau vor perturba activitatea legală a persoanei cu funcţie de demnitate publică riscă amenzi de la 6 mii până la 20 de mii de lei sau închisoare de la 1 la 4 ani. Orice cetăţean al Republicii Moldova, un cetăţean străin sau apatrid, care va transmite secrete de stat unor instituții neconstituționale, care va folosi unele informaţii în dauna intereselor Republicii Moldova sau care va acorda ajutor unei entităţi neconstituţionale la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, va fi pedepsit cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Pentru chemările extremiste care vor îndemna la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă sau acțiuni ilegale a orânduirii constituţionale, la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum și difuzarea îndemnului se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani. Dacă acest chemări sunt lansate de mai multe persoane, acestea riscă închisoare de la 2 la 4 ani, pe când organizațiile străine vor risca închisoare de la 3 la 7 ani.
Aderarea în calitate de membru la o organizaţie extremistă se pedepseşte cu amenzi de la 4 mii la 14 mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amenzi de la 60 de mii la 100 de mii de lei și cu lichidarea organizației.
,,Amendamentele propuse fac referire la activitatea infracţională care suprimă sau ştirbeşte existenţa în continuare a unităţii şi indivizibilităţii statului Republica Moldova, inclusiv în cazul în care poate determina distrugerea unităţii teritoriale sau separarea unei părţi din teritoriile constitutive ale statului. Norma legală propusă va incrimina orice acţiuni ilicite îndreptate împotriva existenţei în continuare a unităţii şi indivizibilităţii statului Republica Moldova, spre subminarea securităţii interne sau externe a ei, spre invalidarea principiilor constituţionale”, se arată în motivarea autorilor proiectului de lege pe care îl puteți citi integral aici.
Proiectul adoptat de majoritatea parlamentarilor instituie un regim de control și monitorizare de tip orwellian, în cadrul căruia Serviciul de Informații și Securitate va avea dreptul să blocheze paginile de internet care vor conține mesaje evaluate ca extremiste sau separatiste și să intercepteze discuțiile telefonice, să înregistreze materiale video şi audio cu o cameră ascunsă chiar și fără un mandat de securitate.
Inițiativa parlamentarilor de la Chișinău mi-a amintit de situația caraghioasă petrecută pe fondul interdicției pe care am căpătat-o în Ucraina (detalii aici). Nu mică mi-a fost suprinderea când în urma unor investigații online am aflat că ucrainenii sunt generoși în a interzice accesul pe teritoriul lor și militanților pentru refacerea Moldovei Mari. În ochii Ucrainei, unioniștii și moldoveniștii sunt tot o apă și-un pământ dacă vizează recuperarea unor teritorii aflate în prezent în componența sa (Bugeacul, de exemplu). Ei bine, Chișinăul pare să fie atins de aceeași logică sovietică în abordarea fenomenului extremist. Primii incriminați ne vor semnala și realele ținte ale proiectului din capul moldoveniștilor de tip nou, civic și european.