Decizia Rusiei de a impune taxe vamale începând cu 1 septembrie 2014 nu înseamnă încetarea relațiilor comerciale și economice dintre Rusia și Republica Moldova, au dat asigurări vineri, în cadrul unei întrevederi, ministrul Economiei de la Chișinău, Andrian Candu, și ambasadorul rus Farit Muhametșin.
,,Noi suntem deschişi pentru un dialog sincer cu partea rusă, cu participarea conducătorilor ministerelelor de resort, al Serviciului Federal de Supraveghere şi Protecție a drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor, al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselhoznadzor, al Serviciului Federal Vamal, precum şi al experţilor de la CHișinău. Printr-o comunicare mai activă şi o expertiză obiectivă intenţionăm să identificăm soluţiile de compromis şi să demonstrăm că aspiraţia Republicii Moldova pentru integrarea europeană nu aduce prejudicii relaţiilor economice cu Federaţia Rusă”, a precizat ministrul Economiei, Andrian Candu.
La rândul său, ambasadorul Federaţiei Ruse a afirmat că în ciuda semnării de către Guvernul rus a Hotărârii privind introducerea taxelor vamale faţă de un şir de produse din Republica Moldova, din agenda de cooperare bilaterală nu este exclusă necesitatea desfăşurării discuţiilor constructive la nivelul experţilor şi ale autorităţilor relevante. Totodată, oficialul a subliniat că măsurile care urmează a fi aplicate nu înseamnă încetarea relaţiilor economice dintre cele două părți.
De asemenea, ambasadorul a menţionat despre oportunitatea amplificării dialogului în cadrul instituţiilor moldo-ruse şi a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, precum şi dintre oamenii de afaceri din Rusia și Republica Moldova, inclusiv pe platforma camerelor de comerţ şi indusrtie, dar şi al Consiliului de Afaceri dintre cele două state.
InfoPrut menționează că premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat pe 31 iulie un decret privind aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Republica Moldova. Taxele se aplică mai multor produse, cum ar fi carne, fructe si legume, cereale, zahăr, bere, vin, mobilier. Lista completă conține 19 de produse.