Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis un comentariu cu privire la declaraţiile Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse pe marginea situaţiei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. MAEIE își exprimă regretul că Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse prezintă situaţia actuală în procesul de reglementare într-o manieră tendenţioasă, bazându-se pe anumite fapte scoase din context şi îmbinându-le cu interpretări eronate.
Totodată, MAEIE a observat că partea rusă continuă să promoveze teza falsă privind „blocada economică” a regiunii transnistrene. ,,În acest caz, partea rusă confundă intenţionat acţiunile de „blocadă” cu problemele existente în sfera economică între cele două maluri ale Nistrului, generate de existenţa conflictului nesoluţionat, precum şi de lipsa de voinţă a partenerilor de la Tiraspol, susţinuţi de actori externi, de a avansa în procesul de negocieri. Această teză este uşor combătută chiar de datele prezentate public de către autorităţile din stânga Nistrului: în ultimele şase luni volumul exporturilor din regiune a crescut cu peste 70% în comparaţie cu aceeaşi perioada a anului trecut”, se arată în declarația ministerului de Externe de la Chișinău.
În aceeași ordine de idei, MAEIE consideră că promovarea cu insistenţă a ideii cu privire la „blocadă economică” este cu atât mai stranie cu cât Federaţia Rusă aplică nejustificat elemente de restricţii comerciale în relaţiile cu Republica Moldova.
Autoritățile de la Chișinău arată că Republica Moldova se pronunţă constant pentru depăşirea tuturor dificultăţilor prin intermediul unui dialog constructiv, cu respectarea standardelor şi angajamentelor internaţionale şi în conformitate cu principiile dreptului internaţional. Totodată, amintim că, prin declaraţia din 10 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adresat Tiraspolului un nou apel la dialog în vederea soluţionării problemelor economice, apel rămas fără răspuns.
De asemenea, MAEIE solicită cu referire la problematica prezenţei militare ruseşti necesitatea finalizării retragerii forţelor militare ruse, inclusiv a stocurilor de muniţii de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale Federaţiei Ruse şi prevederile Constituţiei Republicii Moldova. În același timp, autoritățile centrale reiterează importanţa transformării mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.
,,În concluzie, facem apel către Federaţia Rusă de a acţiona în conformitate cu statutul său de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi cu poziţia sa oficială bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. La rândul lor, autorităţile moldoveneşti rămân deschise spre dialog cu partea rusă pe întreg spectrul problemelor legate de relaţiile bilaterale şi soluţionarea conflictului transnistrean”, mai precizează Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
InfoPrut amintește că Ministerul rus de Externe a emis o declarație prin intermediul căreia acuză Republica Moldova și Ucraina de exercitarea unor presiuni coordonate în vederea modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace din regiunea transnistreană. MAE al Rusiei a avertizat că ,,acțiunile distructive ale părților pot transforma procesul de negociere într-o fundătură” și că atât Chișinăul, cât și Kievul ar trebui ,,să fie conștiente de responsabilitatea lor directă pentru eventualele consecințe negative”.